De psychologie van het motiveren en overtuigen

Banner Psychologie van de motivatie

Over deze studiedag

Tijdens deze korte cursus zal duidelijk gemaakt worden dat het meeste bewuste gedrag dat wij vertonen nog altijd veel onbewuste elementen bevat. Verschillende moderne theorieën over gedrag zullen worden uitgelegd en met behulp van aansprekende voorbeelden geduid. Het zal duidelijk worden hoe zeer wij beïnvloed worden door bewuste en onbewuste prikkels en leren ook hoe wij deze kunnen gebruiken om gedrag (dat van onszelf en van anderen) te veranderen. Ook zullen de zes meest gebruikte motivatietechnieken die u in het dagelijks leven zult tegenkomen besproken worden. Tenslotte gaan we uitgebreid in op nudging: een veelgebruikte methode (met name door de overheid) die u alle keuzevrijheid lijkt te geven terwijl deze in feite zeer beperkt is.

Een greep uit het aanbod van begrippen en theorieën die besproken zullen worden:
-    motivatiepsychologie
-    cognitieve dissonantie (wat gebeurt er wanneer wij gedrag vertonen dat strijdig is met onze mening/opvatting)
-    nudging
-    de zes principes van gedragsbeïnvloeding
-    het effect van sociale normen op ons gedrag

Datum en tijd

Datum: zaterdag 16 november 2019.

Tijd: 10.30 - 15.30 uur.

Docent

Andreas_WismeijerDr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg (UvT) en werkte enkele jaren aan de Vrije Universiteit van Barcelona. Na terugkeer naar de UvT is hij gepromoveerd op het onderwerp 'geheimen' en ging aan de UvT aan het werk als docent en onderzoeker. Het onderwerp 'geheimen' is nog steeds zijn belangrijkste onderzoeksthema. Hij is zeer geregeld in de kranten en op radio en televisie te vinden en is ook auteur van het populair-wetenschappelijke boek Geheimen. De psychologie van wat we niet vertellen. Hij geeft sinds enkele jaren cursussen psychologie in HOVO-verband.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 75 (inclusief koffie en thee gedurende de pauzes, inclusief lunch) per deelnemer.

Deze studiedag staat open voor alle belangstellenden, ongeacht leeftijd.

Wilt u zich aanmelden voor deze studiedag?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct voor deze studiedag of andere programma's aanmelden.

De uitersteaanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.