Leergang Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen

Van Perzen en Grieken tot Poetin en Trump

Hoe is de wereldpolitiek met zijn moeizaam samenlevende en vaak conflicterende staten tot stand gekomen? Hoe keek men in het verleden aan tegen de dilemma’s van oorlog en vrede? En hoe verklaren wij tegenwoordig de grote historische omslagen? De voornaamste etappes in een zoektocht naar internationale co-existentie.

Wat hebben de val van Constantinopel, de slag bij Waterloo, of de Russische Revolutie te maken met de wereld van vandaag? Geschiedenis der Internationale Betrekkingen analyseert hoe de huidige wereldpolitiek tot stand is gekomen, maar is méér dan een relaas van oorlog en vrede. Naast veldheren en diplomaten spelen ook ondernemers hun rol, en volksverhuizers, profeten, ontdekkingsreizigers en wereldbestormers. IB gaat over ambities en trauma’s van veroveraars, maar ook over uitbreiding van handel en kapitaal, triomf en verval van islam en christendom, groei en crisis der democratie… Bovenal is het een zoektocht naar hoe staten en volken met elkaar leerden samenleven: een weg van vallen en opstaan. Twee globale ontwikkelingen bepaalden dit proces: de steeds grotere macht van mensen op elkaar, en op de wereld om hen heen; en de buitenproportionele invloed van ons kleine werelddeel. Deze vierdelige leergang verklaart de grote lijnen, zonder ‘eurocentrische’ oogkleppen, maar mét aandacht voor de belangrijkste denkrichtingen van toen en nu.

Opzet van de leergang

Deel I – Van Eurazië tot Ancien Regime (Oudheid-1789) (najaar 2020)
Deel II – 1789-1914: De lange 19de eeuw (voorjaar 2021) (voorjaar 2021)
Deel III – 1914-1989: De korte 20ste eeuw (najaar 2021)
Deel IV – 1990-heden: Onze jaren, tussen hoop en vrees (voorjaar 2022)

Voorrang op inschrijving
Inschrijving staat open voor alle belangstellenden. Deelnemers aan een voorafgaand deel hebben geen voorrang op inschrijving. Als u zeker wilt zijn van deelname aan een vervolgdeel, raden we u aan zo snel mogelijk na het verschijnen van het nieuwe programma in te schrijven. Dan is de kans het grootst dat u hiervoor geplaatst kunt worden.


Docent: prof.dr. Peter Demant