Leergangen

Wilt u uitgebreid kennismaken met een vakgebied? Grondig kennis opdoen over een thema, verbanden leggen en een onderwerp breed verkennen?
Dan is een leergang een goede keuze: een leergang omvat meerdere, samenhangende cursussen die onafhankelijk van elkaar te volgen zijn. Kies met een leergang voor optimale vrijheid om per semester te beslissen over deelname. Beginnen met deel I is niet nodig – ook komend semester kunt u beginnen waar u wilt. Met de keuze voor een leergang geef je jezelf de kans om de rode lijnen in de geschiedenis te zien, om nu eindelijk eens een completer beeld van de kunstgeschiedenis te krijgen of om een grondige basiskennis psychologie op te doen zonder dat aan de universiteit te doen. Leergangen worden met enige regelmaat herhaald.

Bekijk hieronder al onze leergangen. Per leergang vindt u links naar de cursussen die op dit moment worden aangeboden. 

Icon-leergangcanonvandewijsbegeerte 
Leergang Canon van de moderne westerse wijsbegeerte
5 cursussen waarin 50 sleutelteksten van kopstukken uit de geschiedenis van het moderne denken (vanaf de Renaissance tot nu) besproken worden. Een gloednieuwe leergang bij HOVO!
Hoekstra - Kunstgesch II MELeergang Kunstgeschiedenis
8 cursussen met een uitgebreide behandeling van de westerse beeldende kunst en architectuur vanaf de Klassieke Oudheid tot nu. De langstlopende leergang bij HOVO!
Hoekstra _Kunst_ContextIIILeergang Kunst in context
4 verdiepingscursussen na(ast) de leergang Kunstgeschiedenis (I-VIII)), met in elk hoorcollege één kunstwerk als vertrek- en eindpunt.
Leergang Geschiedenis van het Moderne Design 
Drie cursussen over het ontstaan en de ontwikkeling zien van het moderne design vanaf 1851, het jaar dat de eerste Wereldtentoonstelling plaatsvond in het Crystal Palace in Londen, tot heden.
leergangNederlandsegeschiedenis150x150
Leergang Nederlandse geschiedenis in Europese context
3 cursussen over de geschiedenis van de gebieden waaruit nu Nederland bestaat
Jansen-lgWesterseMG1Leergang Westerse muziekgeschiedenis
7 cursussen over 2000 jaar muziekgeschiedenis, van vroege Middeleeuwen tot hedendaagse muziek. Weet waar u naar luistert!
Leergang Filosofiegeschiedenis
8 cursussen over 25 eeuwen westerse filosofiegeschiedenis.
Jagersma_17vj_Verlichting.jpg

Leergang Filosofie van de verlichting  - Deze leergang wordt momenteel niet aangeboden
3 cursussen over het filosofisch gedachtegoed van de Verlichting, de kraamkamer van moderne westerse waarden die nog altijd actueel en relevant zijn.

Leergang Psychologie
7 cursussen waarin de belangrijkste thema’s in de psychologie aan bod komen. Met behulp van vele aansprekende en actuele voorbeelden worden de meest relevante theorieën, inzichten en ontdekkingen geïntroduceerd en uitvoerig besproken.

Informatie Bewijs van deelname
Aanvraagformulier Bewijs van deelname