Wandelen om te weten - Ik wandel, dus ik denk

Wandelen om te weten-Ik wandel dus ik denk

‘Mijn gedachten slapen als ik ze op een stoel zet. Mijn geest functioneert niet als mijn benen hem niet in beweging zetten’.
(Michel de Montaigne)

’s Ochtends college en na de lunch een filosofische wandeling: dát is filosofie in beweging!
Socrates legde al lopend door de stad dilemma’s voor aan zijn leerlingen. De school van Aristoteles was zelfs genoemd naar de overdekte wandelgalerij, de peripatetikos. In deze cursus gaat u het denken in beweging ook ervaren!

Waarom, hoe en waarheen wandelen wij? Wij proeven de gedachten van uiteenlopende filosofen als bijvoorbeeld Walter Benjamin, Sören Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Henry David Thoreau, Pascal Bruckner, Simone de Beauvoir en María Zambrano.
Na een inleidend ochtendcollege en een lunch nemen we de proef op de som: we treden in hun voetstappen. We gaan naar buiten, al lopend met elkaar in gesprek en we verkennen onze gedachten aan de hand van de kunst en natuur die wij ontmoeten in de groene omgeving van de VU.

Opbouw
10.30-13.00 uur – college op de Vrije Universiteit Amsterdam
13.00- ca.14.00 uur - lunch
14.00-ca. 15.30 uur - wandeling in de omgeving

Docent

Katja_RodenburgDrs. Katja Rodenburg is filosoof, maakt tentoonstellingen en adviseert. Zij denkt na over kunst en is vooral geïnteresseerd in het proces van het maken. Zij schreef onder andere Ik, Ophelia en Armando en de melancholie van het scheppen. Op haar blog Antheia blossoms publiceert zij over filosfie, kunst en leiderschap: antheiablossoms.blog

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
1 hoorcolleges met ruimte voor vragen en 1 wandeling

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis. Bij aanmelding kiest u waar uw voorkeur naar uitgaat: ‘fysiek’ (= op de VU) of online.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze dagcursus vindt plaats op de VU en in de nabije omgeving van de VU. Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ bijeenkomsten niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
digitale hand-outs

Studiebelasting

geen

Overige informatie
Voor deze wandeling worden ‘oortjes’ uitgedeeld, zodat de docent goed verstaanbaar is en iedereen voldoende bewegingsvrijheid heeft. Er is plaats voor maximaal 25 cursisten.
De wandeling duurt circa 1,5 – 2 uur. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of die slecht ter been zijn.

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
1 hoorcollege en 1 wandeling 

Het maximum aantal deelnemers is 25.

Datum, dag en tijd

Vrijdag 27 augustus 2021, 10.30-ca. 15.30 uur

Cursusprijs

€ 75 (incl. 1x koffie/thee en 1x lunch)

Uiterste aanmelddatum

20 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich voor dit wandelcollege aan via onderstaande rode button ‘Aanmelden live op de VU'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Fysiek