Voorjaarslezing Interessante tijden-het leven na de pandemie

Voorjaarslezing interessante tijden

De corona-pandemie heeft ons het afgelopen jaar een wereldbeeld voorgehouden waarin besmetting leidend was voor het mondiale handelen. Tot 2020 zagen velen de ‘globale wereld’ als plek van uitwisseling, door sommigen geprezen en omarmd, door anderen als bedreiging ervaren. Maar uitwisseling van goederen en van ideeën maakte in 2020 plaats voor uitwisseling van virussen. Toenemende terugtrekking en isolatie waren het gevolg: de plekken waar we samenkwamen, zoals theaters, bioscopen, winkels en musea, werden gesloten. Reizen werd verboden of ontmoedigd. En opgelegde beperkingen ten aanzien van bezoek en zelfs in de tijden waarop we ons huis mogen verlaten zorgden voor isolatie voor velen. De impact van corona is enorm, ook op politiek en economie. Samenzweringstheorieën en wantrouwen, gesloten winkels, grote bedrijven als Schiphol tonen dieprode cijfers en talloze ondernemers staan op de rand van faillissement.
We leven in een ongekende tijd – om met de Chinese verwensing te spreken: in een ‘interessante tijd’. Wat brengt de toekomst ons? Hoe ziet ons leven er na de pandemie uit? Wat kunnen we zeggen over een ‘oud’ of een ‘nieuw’ normaal? Een viertal topwetenschappers van de VU geeft een reflectie op het leven na de pandemie: over eenzaamheid, mentaal welbevinden, politiek en economie.

Reflectie 1 door Theo van Tilburg: Eenzaamheid ten tijde van corona
De COVID-19 pandemie leidt bij ouderen tot toename van emotionele eenzaamheid, en veel minder tot toename van sociale eenzaamheid. Theo van Tilburg legt dit verschil uit en presenteert cijfers over de toename. De onderzoeksresultaten laten ook zien wie kwetsbaar is voor eenzaamheid, en wat we er tegen kunnen doen.

Reflectie 2 door André Krouwel: Vertrouwen in de politiek?
Corona heeft invloed op het politieke debat: in de afgelopen maanden zien we samenzweringstheorieën en een toegenomen wantrouwen in de politiek. Wat zijn de politieke gevolgen die corona heeft op politieke klimaat en hoe kan het vertrouwen in de politiek hersteld worden? André Krouwel doet hier momenteel onderzoek naar.

Pauze

Reflectie 3 door Henri de Groot: Economisch herstel na corona
Dat de invloed van de pandemie op de Metropool Regio Amsterdam groot is, is onbetwist. Ook is er zorg om een tweedeling in de samenleving die door corona wordt vergroot. Wat kunnen we verwachten en welke herstelscenario’s zijn er? SER-lid en hoogleraar Henri de Groot neemt u mee in een verkenning van de toekomst.

Reflectie 4 - Mentaal welbevinden ten tijde van corona
Hoe is het momenteel gesteld met ons geluksgevoel, ons optimisme en onze zingeving? Wat zijn de verschillen tussen mensen en kunnen we zelf aan ons welbevinden werken? Meike Bartels doet onderzoek naar geluk, ook in coronatijd.
De lezingen duren circa 20 minuten. Aansluitend is er enige ruimte voor vragen (via de chat). We nemen ruimte voor een pauze

Docent

SPREKERS

Theo van Tilburg is hoogleraar sociologie aan de VU, en doet onderzoek naar eenzaamheid waarbij ouderen langdurig worden gevolgd, en naar mogelijke interventies. Hij publiceerde in augustus 2020 over de gevolgen van de pandemie in mei, en voert nu onderzoek uit naar de gevolgen van de pandemie in het najaar 2020.

André Krouwel is Universitair Hoofddocent op het gebied van Vergelijkende Politiek en Communicatie aan de VU, is grondlegger van het Kieskompas en doet op dit moment onderzoek naar wantrouwen en vertrouwen in de politiek.

Henri de Groot is hoogleraar Economie aan de VU. Hij is lid van de SER

Meike Bartels is Hoogleraar Genetics and Wellbeing bij de afdeling Biologische Psychologie van de Vrije Universteit. Met haar team onderzoekt ze waarom de ene persoon gelukkiger is dan de andere. Hierbij kijkt ze vooral naar het samenspel van genetische aanleg en de omgevingsfactoren.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
Deze middag vindt online plaats in de vorm van vier korte lezingen (ca. 20 minuten per spreker). Aansluitend is enige ruimte voor vragen via de chatfunctie van Zoom.
Carolien van Bergen is moderator. Na de tweede lezing is er voldoende tijd voor even pauze – u hoeft dus niet de hele middag achter het scherm te zitten.

Onderwijs op de VU of online?

De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u dan weer kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

Deze lezing wordt alleen aangeboden als online cursus. U volgt de cursus op vastgestelde dag en tijd.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.


 
Praktische informatie en aanmelden

Aantal bijeenkomsten
1 middag

Dag, datum en tijd
Dinsdag 20 april, 13.45 – ca. 16.00 uur (inclusief pauze)
De online omgeving wordt vanaf ca. 13.30 opengesteld.

Cursusprijs

€ 15

Uiterste aanmelddatum

13 april

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via de button onderaan deze pagina: 'Aanmelden Live online'
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO - account aanmaken

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de  MijnHOVO pagina en vervolgens op stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.  

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via  hovo@vu.nl.

De uiterste aanmeldtermijn voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.