Studiedag Hechting: samen veilig

Wismeijer_Hechting_oxana-lyashenko-FUFWKF_Tlk0-unsplash

Bronvermelding: Oxana Lyashenko, Unsplash

Beschrijving

Hoe wij omgaan met onze sociale wereld wordt voor een belangrijk deel beïnvloedt door de vroege leervaringen die wij hebben gehad met onze ouders of verzorgers. Dit wordt hechting genoemd: de duurzame emotionele relatie tussen een kind en de opvoeders. De hechting ontstaat wanneer het kind leert in welke mate de opvoeders betrouwbaar en beschikbaar zijn wanneer het kind troost nodig heeft.

Deze vroege ervaringen met de opvoeders vormt de blauwdruk waarmee wij vervolgens onze sociale relaties vormgeven. De hechtingsstijl die iemand heeft ontwikkeld in de kindertijd komt dus op latere leeftijd tot uiting in hoe iemand omgaat met bijvoorbeeld relaties, conflicten, vriendschappen en kritiek.

Tijdens deze studiedag gaan we hechting in detail bekijken. We maken kennis met de verschillende hechtingsstijlen (zoals veilig gehecht, vermijdend gehecht, afhankelijk gehecht), leren welke hechtingservaringen leiden tot een bepaalde hechtingsstijl en leren de symptomen te herkennen van de verschillende hechtingsstijlen. Ook gaan we kijken hoe hechting zich uit in het sociale gedrag van kinderen én volwassenen.

Een cursus waarvan u zou willen dat uw ouders hem ooit hadden gevolgd!

Docent

Andreas_WismeijerDr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU) waarna hij jarenlang in Barcelona heeft gewerkt als onderzoeker en docent. In 2008 promoveerde hij aan TiU op een proefschrift over de psychologie van geheimhouding. Hij is nog steeds verbonden aan TiU en geeft ook al vele jaren populaire cursussen over psychologie aan de HOVO Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Mens en maatschappij.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm – fysiek op de VU
Deze studiedag wordt in principe aangeboden als live college op de Vrije Universiteit. Indien dit vanwege COVID-19-maatregelen niet mogelijk blijkt, dan zullen wij hierover tijdig contact opnemen met de deelnemers. We informeren u in dat geval ook via onze nieuwsbrieven en op deze website.

Literatuursuggestie
Philippa Perry, Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Studiemateriaal
De Power point presentatie wordt na afloop via MijnHOVO beschikbaar gesteld.

Praktische informatie en aanmelden

Datum en tijd
Zaterdag 17 april 2021, 10.30-15.30 uur
€ 75 (inclusief koffie/thee tijdens de pauzes, inclusief lunch)
Uiterste aanmelddatum
11 april 

Wilt u zich aanmelden voor dit college? 
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

N.B. Iedereen die zich aanmeldt heeft een eigen MijnHovo-account nodig. Het is niet mogelijk dat u op uw account ook iemand anders aanmeldt.

Aanmeldbutton