HOVO Extra: lezingen en studiedagen voor elke leeftijd

Geen tijd voor een doordeweekse cursus? Of zin om naast een cursus nog meer kennis op te doen? Zoekt u een originele activiteit om samen met kleinkinderen te doen? Dan is het nieuwe HOVO Extra programma iets voor u! Met een Kindercollege, studiedagen ('kennisclips') en lezingen, zoals de traditionele Winter- en Voorjaarslezing. Aan HOVO Extra is geen leeftijdsgrens verbonden. Voor HOVO-cursisten dé kans om jongere vrienden, vriendinnen of familie mee te nemen naar de VU campus!

Onder HOVO Extra valt ook HOVO Sport (Sportcentrum-VU op Uilenstede).

Maak kennis met HOVO Extra

  • Vier studiedagen op zaterdag over een actueel, spraakmakend of historisch onderwerp
  • Twee lezingen van VU wetenschappers over hun onderzoeksresultaten 
  • Uniek Kindercollege voor grootouders en kleinkinderen
  • Geen leeftijdsgrens, iedereen is welkom 
  • Inclusief koffie/thee, limonade (Kindercollege) en lunch (studiedagen) 
  • Het restaurant op de VU campus is geopend voor desgewenst een drankje en hapje na afloop
  • Activiteiten zijn los te volgen 
  • Inschrijven tot één week van te voren 

Lezingen en Kindercollege

Affectieve economie
Winterlezing - Affectieve economie: Een cultuurgeschiedenis van de aandelenhandel
De Winterlezing is voltekend. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Emoties en lichamelijke aspecten spelen een onvermoede rol in de geschiedenis van de Nederlandse aandelenhandel. Waarom was de gereformeerde Nederlandse Republiek zo succesvol daarin? VU hoogleraar Cultuurgeschiedenis Inger Leemans vertelt hoe een 'affectieve economie' de verklaring biedt.

SchijnBedriegt
Kindercollege: Schijn bedriegt!
IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE HOVO-CURSUSSEN STOPGEZET; INSCHRIJVEN IS DUS HELAAS NIET MOGELIJK.
Iedereen die reeds is ingeschreven voor deze lezing, ontvangt per e-mail bericht.
Past een kameel door het oog van een naald? Hoe kan een eend ook een konijn zijn? Kun je net-echte snoepjes eten? Kunstenaars zijn soms net tovenaars. Kunsthistoricus Saskia Goddijn verklapt graag hun geheimen! Neem uw (klein)kind mee op avontuur in de wondere wereld van de bedrieglijke kunst.
EenzaamheidOuderen
Voorjaarslezing - Eenzaamheid van ouderen in 2020: anders dan in 1990?
IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE HOVO-CURSUSSEN STOPGEZET; INSCHRIJVEN IS DUS HELAAS NIET MOGELIJK.
Iedereen die reeds is ingeschreven voor deze lezing, ontvangt per e-mail bericht.
Het is steeds minder een taboe om over eenzaamheid te praten. Neemt eenzaamheid toe of is er nu meer over bekend? Hoe was het 30 jaar geleden? Wat zijn oplossingen? Theo van Tilburg, VU hoogleraar sociologie en sociale gerontologie, geeft antwoorden en presenteert onderzoeksresultaten.

Studiedagen op zaterdag

Kijk in het brein
Kijk in het brein
Deze studiedag heeft inmiddels plaatsgevonden.
De hersenen: opgebouwd uit miljarden zenuwcellen die op wonderbaarlijke wijze met elkaar en het lichaam communiceren. Hoe werkt dat? Onder leiding van twee hersenonderzoekers van het Amsterdam UMC neemt u letterlijk een kijk in het brein in een snijpracticum en onder de microscoop.
China in een dag
China in één dag
Deze studiedag heeft inmiddels plaatsgevonden.
Sinds mensenheugenis maakt China indruk. Waarom weet dit land al zo lang zijn stempel te drukken op de wereldgeschiedenis? Wat kenmerkt China cultureel, economisch en politiek? U wordt bijgepraat over het geheim van deze oude reus, die onder Xi Jinping alle schroom lijkt te laten varen.
Hitler
Adolf Hitler: tussen waan en werkelijkheid
IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE HOVO-CURSUSSEN STOPGEZET; INSCHRIJVEN IS DUS HELAAS NIET MOGELIJK.
Iedereen die reeds is ingeschreven voor deze lezing, ontvangt per e-mail bericht.
Al op de eerste pagina van Mein Kampf geeft Hitler aan wat zijn doel is: Duitsland moet zich kunnen meten met de sterk opkomende Verenigde Staten. Was deze obsessie zijn voornaamste motivatie om oorlog te voeren? Een geschiedenisdag over Hitler aan de hand van de meest recente literatuur.
Filosofie van de erotiek
De filosofie van de erotiek
Deze studiedag is helaas geannuleerd.
Sinds de seksuele revolutie lijken we op seksueel gebied vrijer dan ooit. Welk wereldbeeld, welke idealen en opvattingen sturen de moderne beleving van erotiek? En welke gedaantes heeft door de geschiedenis heen het erotische voor de mens aangenomen? Een uitdagende filosofische studiedag!

Gerelateerd aanbod

Ono-Boots-Japan-natuurAvond- en weekendcursussen
Druk met werk, maar zin in nieuwe kennis? Geïnspireerd geraakt door steden- of museabezoek? Kom dan naar de Vrije Universiteit Amsterdam voor de nieuwe avond- en weekendcursussen van HOVO Amsterdam.

HOVO Sport

Sportcentrum VU
Word fit bij de VU! Sportcentrum VU op Uilenstede ontvangt u graag. U kunt een beweegtest doen en een programma op maat laten samenstellen. Drie maanden onbeperkt sporten, inclusief test, begeleiding en een beweegschema kost € 125,-. 

VU voor professionals

VU professionals 
De Vrije Universiteit is ook een universiteit voor professionals: hoger opgeleiden die zich willen blijven ontwikkelen binnen en buiten hun vakgebied. Van postgraduate opleidingen tot docentprofessionalisering en maatwerktrainingen, op de campus of op locatie. Wilt u zich professioneel verder ontwikkelen als docent, uw taalvaardigheid verbeteren, cursussen op juridisch gebied volgen, governance- of executive onderwijs volgen? Bekijk dan het opleidingsaanbod van de VU voor professionals.