Lezing: In de ban van Dante

Lezing Dante

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri (1265-1321) overleed. Zijn Divina Commedia, kort voor zijn dood voltooid, behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd canti beschrijft Dante zijn denkbeeldige tocht door hel, vagevuur en hemel. Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux.
Vanaf het begin hebben kunstenaars het dichtwerk uitgebreid geïllustreerd. Velen van hen raakten er totaal van in de ban. Botticelli  (ca. 1445-1510) spendeerde zóveel tijd aan het illustreren van het gedicht dat hij in financiële problemen kwam. In de laatste jaren van zijn leven leerde William Blake (1757-1827) nog Italiaans om het werk te kunnen illustreren. Zelf een dichter was hij een groot bewonderaar van Dante. Daartegenover staat dat hij zeer kritisch stond tegenover een aantal van Dante’s religieuze en politieke opvattingen. Dante Gabriel Rossetti (1828-1882), zoon van een Italiaanse banneling, was alleen al door zijn naam voorbestemd zich te verbinden met Dante. En Dali maakte tussen 1951 en 1960 honderd aquarellen als illustraties bij de Divina Commedia, bij elke canto één. Door de ogen van deze kunstenaars  krijgen we een indruk van de rijkdom van Dante’s meesterwerk.

Docent

Caspel-Marian vanDrs. Marian van Caspel is kunsthistorica en heeft ruime ervaring in het geven van cursussen over kunstgeschiedenis en in het begeleiden van reizen naar onder meer naar Italië en Frankrijk.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
Lezing

Deze lezing wordt alleen online via Zoom for Education aangeboden. U volgt de lezing op genoemde vastgestelde dag en tijd.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje Zoom for Education.


Praktische informatie en aanmelden

Onderwijsvorm
lezing

Dag en tijd

dinsdag, 10.30-11.30 uur

Data

22 juni 2021

Cursusprijs

€ 9,50

Uiterste aanmelddatum

18 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan voor deze lezing aan met de blauwe button voor 'Live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de  MijnHOVO pagina en vervolgens op stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.  
Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via  hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton Online - Aanmelden live online