Het uitsterven van de dinosauriërs

Lezing-Dinosauriers_Smit

cursusbeschrijving

Het einde der dinosauriërs op de Krijt-Paleogeen (KPg) grens staat al eeuwen in de belangstelling. Maar ook het leven in de oceaan kreeg een flinke knauw. De manier van uitsterven en de vondst van abnormaal veel iridium in een minuscuul laagje precies op de KPg grens wees naar een gigantische meteorietinslag als oorzaak. In de jaren 80-90 kwam er veel aanvullend bewijs bij. De vondst van kleine uitgeworpen bolletjes van glas over de hele wereld, geschokte kwartskristallen, tsunami’s rond de Golf van Mexico, buitenaardse Cr isotopen, en tenslotte de ontdekking van de Chicxulub inslagkrater zelf vormen nu een solide bouwwerk onder de theorie. Een ding ontbrak nog: de directe slachtoffers van de Chicxulub meteorietinslag! Die zijn nu in grote getale gevonden in de achtergebleven modder van een tsunami in Noord Dakota. De slachtoffers zijn gestorven terwijl de uitwerpselen van de meteorietinslag weer terug op aarde vielen. Stukjes inslagglas zitten in kieuwen van fossiele vissen en zijn ook opgevangen in gesmolten hars (nu barnsteen). Het verdwijnen van dit ecosysteem heeft ongetwijfeld geleid tot de explosie van de moderne zoogdiersoorten, waar wij -als mens- onderdeel van zijn. 

Docent

Smit_Jan_vierkantProf. dr. Jan Smit is paleontoloog en was van 2003 tot 2013 verbonden aan de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) als hoogleraar Event-Stratigrafie, snelle veranderingen in het systeem aarde welke hebben geleid tot massa-extincties.
Smit behaalde in 1974 aan de Universiteit van Amsterdam zijn doctoraalexamen geologie. In 1981 promoveerde hij (cum laude) aan dezelfde universiteit. Zijn dissertatie getiteld "A catastrophic event at the Cretaceous-Tertiary Boundary", handelde over de meteorietinslag op de grens van Krijt en Tertiair.
Samen met Walter en Luis Alvarez is Jan Smit hiermee de grondlegger van de inslagtheorie inzake het uitsterven van de dinosauriërs. In de jaren negentig van de twintigste eeuw ontdekte Smit met Walter Alvarez de inslagkrater in Yucatán, de Chicxulubkrater, waar 65 miljoen jaar geleden de meteoriet insloeg die het einde van de dinosauriërs inluidde.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
lezing 

Onderwijs op de VU of online?
Deze lezing wordt u online aangeboden; de cursus op vastgestelde datum en tijd.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u bij Zoom for Education.

Praktische informatie en aanmelden

Dag, datum en tijd
woensdag 12 mei, 11.00-12.15 uur

Cursusprijs

€ 9,50

Uiterste aanmelddatum

7 mei 17.00 uur

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich voor deze lezing aan met onderstaande blauwe button 'Live online'
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina en vervolgens op stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.  

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze lezing is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.