Denken over hersenen De invloed van neurowetenschap in onze maatschappij

Hulst-DenkenOverHersenen

Cursusbeschrijving

De neurowetenschap (hersenonderzoek) is een fascinerend terrein van onderzoek met implicaties die relevant zijn voor vrijwel elk aspect van ons functioneren als mens. Nu al zijn de neurowetenschappen bezig onze kijk op onszelf en op hoe we ons leven in de maatschappij in kunnen richten, te veranderen. Die invloed zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het is niet overdreven om te stellen dat de neurowetenschappen heel veel invloed zullen gaan hebben op hoe ons leven in de toekomst er uit gaat zien. 

Deze cursus gaat in op de filosofische, ethische en maatschappelijke aspecten van deze ontwikkelingen. De docenten willen laten zien welke achterliggende filosofische en morele vragen er in het geding zijn bij het vertalen van onderzoek naar de geneeskunde, het onderwijs, het recht en samenlevingsvraagstukken. 

opbouw 
college 1    Introductie – ontwikkelingen in de neurowetenschap en 
                 hun impact op het mensbeeld, het onderwijs, de zorg en de inrichting van de maatschappij 
college 2    Neurowetenschap en de vrije wil – inclusief Lagerhuisdebat 
college 3    Neurowetenschap en het recht 
college 4    Neurowetenschap en het lichaam/geest probleem 
college 5    Neurowetenschap en bewustzijn 
college 6    Neurowetenschap als wetenschap; modellen, hun beperkingen, hun invloed 
college 7    Neurowetenschap en de verklaring van psychiatrische aandoeningen 
college 8    Neurowetenschap en artificiële intelligentie 


Bronvermelding afbeelding: i-Stock

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges.

Data: 27 februari t/m 16 april 2020

Dag en tijd: donderdag 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Marc Slors (2012). Dat had je gedacht! Brein, bewustzijn en vrije wil in filosofisch perspectief. Amsterdam: Boom

Studiebelasting: ongeveer 1 à 2 uur per week

Docent

Deze cursus wordt door meerdere docenten gegeven. Hoofddocenten in dit blok zijn prof. dr. Gerrit Glas, dr. Benjamin Drukarch en dr. Leon de Bruin. Daarnaast zullen enkele gastsprekers college geven.
Dr. Hanneke Hulst zal als neurowetenschapper, filosoof in opleiding en manager van stichting Brein in Beeld (breininbeeld.org) het debat begeleiden en de cursus stroomlijnen.

Hanneke_HulstDr. Hanneke Hulst is neurowetenschapper en is verbonden aan het Amsterdam UMC (locatie VUmc). Ze is onlangs benoemd tot lid van de Jonge Akademie voor Wetenschappen. Een uitgebreid interview met haar is te vinden op het HOVO-YouTubekanaal.

Prof. dr. Gerrit Glas is psychiater en filosoof en is sinds 2016 de eerste Nederlandse hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen. Hij is werkzaam bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC (locatie VUmc) en heeft tevens een aanstelling bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dr. Dr. Benjamin Drukarch is na de studie geneeskunde opgeleid als farmacoloog binnen de neurowetenschappen. Hij is werkzaam bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC (locatie VUmc) en probeert te begrijpen hoe concepten binnen de neurowetenschappen ontstaan en stand houden.

Dr. Leon de Bruin is neurowetenschapper en filosoof en werkt bij de Radboud Universiteit Nijmegen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de filosofie van de geest en cognitie (philosophy of mind and cognition).

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 20 februari.
Deze cursus is vol; inschrijven is helaas niet meer mogelijk!