China: kans of bedreiging?

Knaack-China

Cursusbeschrijving

Na de mislukte socialistische experimenten van de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie gooide China na de dood van Mao Zedong in 1976 het roer drastisch om. Beginnend met de politiek van de Vier Moderniseringen opende China stap voor stap zijn economie in de richting van een gereguleerde markteconomie. Deze politiek was zeer succesvol. De laatste veertig jaar groeide de economie met gemiddeld een kleine tien procent per jaar. Als gevolg daarvan is er een bemiddelde middenklasse in de grote steden ontstaan, die graag Westerse consumptiegoederen wil kopen. Ook is de armoede in China drastisch kleiner geworden.

Op dit moment is China de tweede economie van de wereld. Naar verwachting zal China ook de VS binnen tien jaar hebben ingehaald. Dit heeft grote geopolitieke consequenties. China is in een sneltreinvaart zijn leger aan het moderniseren en onderbouwt hiermee zijn claims op de Zuid-Chinese zee. Tevens wordt de nieuwe rijkdom gebruikt om een nieuwe zijderoute naar Europa te openen. De eigen ambitie is om rond 2050 de leider van de wereld te worden, niet alleen op het politieke terrein, maar ook op technologisch gebied. Hierbij moet worden gedacht aan het Internet of Things, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie. Op dit moment is China al een belangrijke speler op het gebied van de 5G-technologie.

In deze cursus wordt een schets gegeven van het moderniseringsproces in China, met enige aandacht voor de historische wortels hiervan. Het accent ligt op de economische ontwikkelingen in China van de laatste decennia. Tevens wordt aandacht geschonken aan de mogelijke geopolitieke consequenties van zijn onstuitbare groei, zoals de gevolgen van de huidige spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges.

Data: 5 februari t/m 1 april 2020
Let op: geen college op 25 maart

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Reader

Gedurende de cursus geeft de docent suggesties voor enkele hoofdstukken uit: Barry Naughton (2007), The Chinese economy. Transitions and growth, MIT Press: Cambridge Mass.
Dit boek is alleen antiquarisch verkrijgbaar, maar is ook te downloaden via bijgaande link (link werkt onder voorbehoud, zoek anders op Google op de titel van het boek)

Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Ruud_KnaackDr. Ruud Knaack studeerde Algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook promoveerde op het proefschrift ‘Contradicties in socialistische planning’. Hij werkte tot zijn pensionering aan de UvA als hoofddocent ‘Comparative Economics’ en publiceerde vele artikelen en boeken, voornamelijk over de werking van de economie van voormalige communistische landen en de problemen bij hun overgang naar een markteconomie. Sinds zijn pensionering geeft hij cursussen bij HOVO Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 260 (incl. reader)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.