Bestaat Europa? deel II - Het westen, de ander, van crisis tot hoop?

Demant-BestaatEuropaII

Cursusbeschrijving

Weinig onderwerpen zijn zo brandbaar als het vraagstuk van wat Europa is, voor welke waarden het staat, en of deze beter, slechter, of gewoon anders zijn dan die van andere beschavingen. Men denkt vaak aan vrijheid, democratie en mensenrechten, maar behoren racisme, genocide en kolonisering van de niet-Westerse wereld niet evenzeer tot de erfenis van het Westen? Hoe navigeren we tussen achterhaalde superioriteitswaan en oeverloos relativisme? Een oude vraag, opnieuw urgent.

Terwijl het eerste deel van deze dubbelcursus de begrippen ‘Europa’ en ‘het Westen’ poogde te definiëren en de oorsprong van de ‘Westerse waarden’ onderzocht, leggen we in deze cursus de alom waargenomen crisis van het Westen en het vandaag weer populaire ondergangsdenken onder de loep. Ondanks strategische en internationale teruggang beleeft het Westen nog steeds vrede en welvaart zonder precedent. Maar economische eenwording lijkt een overkoepelende Europese identiteit niet naderbij te hebben gebracht. We leggen de ideologische wortels bloot van de huidige politieke malaise en analyseren de alternatieven. De universele aanspraken van het Westerse project waren vervlochten met een vooruitstrevend rationalisme dat, na grote successen, ook hevige kritiek heeft moeten incasseren. De utopie van menselijke emancipatie ligt onder vuur. Is de ‘belofte van het Westen’ voorgoed ontmaskerd? Aan de hand van centrale denkers ontcijferen we sleutelmomenten van onze geschiedenis. De werkelijkheid blijkt een stuk complexer dan modieuze schuld-en-boete sjablonen. Wil het Westen nog wat voor de ‘rest’ van de wereld betekenen, dan zal het eerst zijn eigen huis op orde moeten brengen.

N.B.: Deelnemers aan deel I (najaar 2019) hebben tot 15 november voorrang op inschrijving. Daarna staat deelname open voor andere belangstellen.


Bronvermelding afbeelding:
By Wandrille de Préville - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78085901

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 5 februari t/m 22 april 2020
Let op: geen college op 19 februari en 25 maart

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte reader (gedeeltelijk in het Engels),
Geprinte hand-outs en digitale hand-outs


Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Peter-DemantProf. dr. Peter Demant studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was onderzoeker aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië, en is onder meer gespecialiseerd in de relatie tussen culturen, zoals die tussen het Westen en de Islam. Zie ook het interview van HOVO Amsterdam met Peter Demant op ons HOVO-YouTube-kanaal.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 319  (incl. reader)

N.B.: Deelnemers aan deel I (najaar 2019) hebben tot 15 november voorrang op inschrijving. Daarna staat deelname open voor andere belangstellen.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 23 januari.
Deze cursus is vol; inschrijven is helaas niet meer mogelijk!