Westerse muziekgeschiedenis VI - Romantiek deel II De ontwikkeling van de muziek in de late negentiende eeuw

Jansen-WesterseMGVI

Cursusbeschrijving

Halverwege de negentiende eeuw bereikt de muzikale Romantiek haar hoogtepunt. Onder aanvoering van Duitsland, Frankrijk en Italië en met Beethoven in gedachten als ‘grootste componist aller tijden’ komen alle bestaande vocale en instrumentale genres tot een climax. Gevoel en expressie zijn leidend. Dat dit aanspreekt bij het publiek blijkt uit het rijke muziekleven uit die tijd: avondvullende symfonieën en groots, meeslepend muziektheater. Verdi en Wagner zijn de onbetwiste helden, waarbij laatstgenoemde in harmonisch opzicht nieuwe en controversiële wegen inslaat, die hem een ware heldenstatus verlenen.

Daarnaast wordt muziek bij uitstek het middel om nationalistische sentimenten te uiten, waarbij etnische profilering, taal en drang naar onafhankelijkheid centraal staan. Relatief onbelangrijke landen, zoals Rusland, Bohemen en Hongarije, treden naar buiten en ontwikkelen met behulp sprookjes, legenden en volksmuziek een herkenbare nationale stijl. Componisten als Tsjajkovski, Moessorgski, Smetana en Dvořák worden de boegbeelden.

Het concertwezen bloeit als nooit tevoren. Grote symfonieorkesten en imposante muziektempels verrijzen in Wenen, Parijs, Leipzig en Berlijn. De journalistiek, het professioneel onderwijs en de muziekwetenschap zijn hierin medebepalend.

Tegen het einde van de negentiende eeuw raakt de zoektocht naar expressiemogelijkheden binnen het bestaande stelsel uitgeput. Er ontstaat een toenemende behoefte aan versobering, nieuwe klankidealen en andere muzikale vormen maar met behoud van voldoende expressie. Satie, Debussy en Richard Strauss introduceren een nieuwe esthetiek die de weg vrijmaakt voor de moderne mens van de twintigste eeuw, die in de muziek feitelijk rond 1910 begint.

De cursus wordt rijkelijk geïllustreerd met beeld- en geluidsfragmenten van de beste uitvoeringen van deze tijd.
Deze cursus is onderdeel van de leergang Westerse muziekgeschiedenis.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges

Data: 6 februari t/m 2 april 2020
Let op: geen college op 20 februari

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Aanbevolen: Geschiedenis van de Westerse muziek van Donald J. Grout en Claude V. Palisca (alleen antiquarisch verkrijgbaar), of de onlangs vernieuwde Engelse versie.

Studiebelasting: ca. 2 uur per week

Docent

Frans_JansenDrs. Frans Jansen (musicoloog) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en is gespecialiseerd in muziek uit de periode 1600-1800. Sinds 2007 verzorgt hij talloze cursussen aan diverse HOVO’s in Nederland.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.
 

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.