Thomas Mann en Günter Grass: twee Duitse Nobelprijswinnaars

Hagdorn-Mann-Grass

Cursusbeschrijving

De twee schrijvers die het sterkst hun stempel op de twintigste-eeuwse literatuur van Duitsland hebben gedrukt zijn Thomas Mann en Günter Grass. In veel opzichten vormen beide Nobelprijswinnaars een scherp contrast met elkaar: Manns schrijverschap, geworteld in de grootburgerlijke traditie van de negentiende eeuw, is uiterst intellectueel-gedistingeerd en staat op grote afstand van ieder ‘straatrumoer’. Het werk van Grass werk verraadt, met zijn directe en vaak rauwe beelden, daarentegen de volksjongen die van dichtbij armoede en geweld heeft meegemaakt. En terwijl Thomas Mann zich levenslang verbonden heeft gevoeld met de Duitse romantische traditie, tot in de Tweede Wereldoorlog aan toe, maakte Günter Grass al in zijn debuut Die Blechtrommel daar korte metten mee. Eén ding verbindt beide Nobelprijswinnaars: hun hartstochtelijke toewijding aan Duitsland. Voor een groot deel vormt hun literaire werk dan ook een monumentaal portret van hun geliefde, maar dikwijls ook verafschuwde vaderland.

Tijdens deze cursus gaan we uitvoerig in op de volgende vier werken, waarvan achtergronden en interpretaties worden aangereikt.
U kunt kiezen voor het Duitse origineel of de Nederlandse vertaling.
- Thomas Mann, Buddenbrooks. Verfall einer Familie (De Buddenbrooks. Verval van een familie)
- Thomas Mann, Der Tod in Venedig / De dood in Venetië
- Günter Grass, Die Blechtrommel (De blikken trommel, ook vertaald als: De blikken trom)
- Günter Grass, Im Krebsgang (In krabbengang)

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges 

Data: 28 januari t/m 7 april 2020
Let op: geen college op op 18 februari

Dag en tijd: dinsdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Bovengenoemde boeken

Studiebelasting: Het lezen van de behandelde werken

Docent

Michiel_HagdornDrs. Michiel Hagdorn is literstuurwetenschapper en doceert sinds 1997 aan diverse HOVO-instellingen Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis, onder meer over Goethe, Schiller, de Duitse Romantiek, de geschiedenis van Berlijn , München en Weimar.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 300  (incl. syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.