Geschiedenis van het moderne design II - De Stijl, Bauhaus, L’Esprit Nouveau, het Nieuwe Wonen

Abas-MDII

Cursusbeschrijving

In deel II van de leergang Geschiedenis van het Moderne Design staan de toegepaste kunst, industrieel ontwerp, beeldende kunst en bouwkunst in de periode 1915-1940 centraal.

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog klinkt op veel terreinen de roep om verandering: niet het individuele, maar het universele moet de leidraad zijn voor een nieuwe samenleving. De kunsten moeten daarbij een gidsfunctie vervullen, aldus Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl (1917).
Deze kunstenaar vormt samen met Piet Mondriaan de kern van deze beweging. Daarnaast zijn er beeldende kunstenaars en architecten die deze doelstellingen deelden, maar later verwierpen, zoals Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud.

In 1919 wordt Walter Gropius benoemd tot directeur van het Bauhaus. Van deze invloedrijke 'school voor de kunsten' wordt de ontstaansgeschiedenis besproken en volgen wij de vele kunstenaars uit beeldende kunst, toegepaste kunst en bouwkunst die het gezicht daarvan hebben bepaald.
In de colleges worden de verschillende fases in de geschiedenis van het Bauhaus gevolgd, met ook aandacht voor de relatie van enkele Bauhaus-prominenten tot Theo van Doesburg.
In Frankrijk wordt het nieuwe tijdschrift L’Esprit Nouveau de spreekbuis van de modernist Le Corbusier, met artikelen over kunst, architectuur en design. Het is het begin van zijn architectuurpraktijk en industriële meubelontwerpen. In zijn kring zien wij de moderne woonomgeving ontstaan bij ontwerpers als Eileen Gray en Jean Prouvé.
Ook in Nederland gaan ontwerpers als Piet Zwart, Andries Copier en Willem Gispen de nieuwe leefomgeving van de Nieuwe Mens vormgeven.

Deze cursus maakt deel uit van de leergang Geschiedenis van het Moderne Design, maar staat open voor alle belangstellenden.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 27 januari  t/m 6 april 2020
Let op: geen college op 17 februari 

Dag en tijd: maandag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte reader, digitale hand-outs

David Raizman, History of Modern Design, Laurence King, London 2010, ISBN 978 1 85669 694 4 Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert en begeleidt ze architectuurhistorische reizen naar Europese steden.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 296  (incl. reader t.w.v. € ) per deelnemer.

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

  De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.