Sloterdijk: Je moet je leven veranderen

Bolhuis-Sloterdijk

Cursusbeschrijving

‘Wie mensen zoekt zal acrobaten vinden’

De menselijke macht, die de vrijheid mogelijk heeft gemaakt, brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen voor andere mensen, maar ook voor ecologie, evolutie, flora en fauna. Dat betekent dat we naar deze domeinen niet alleen kunnen kijken als contexten waarin wij op specifieke wijzen vrij kunnen zijn. De menselijke macht vraagt om autonomie, dat wil zeggen dat wij onszelf de wet moeten stellen. Maar hoe ziet dat eruit in de wereld van het ‘dikke ik’? Kan vrijheid nog anders worden gedacht dan het opheffen van iedere beperking?

Sloterdijk zoekt een weg uit deze impasse door terug te grijpen op klassieke vormen van vrijheid waarbij autonomie niet wordt gelezen als de mogelijkheid om te doen wat je wilt, maar als letterlijk de mogelijkheid om jezelf de wet te stellen. Hierbij geldt: oefening baart kunst. In de cursus volgen we zijn denkwijze en stellen vragen als: Hoe ziet dat oefenen er uit? Wat bereiken we met een dergelijk leven? Worden we bloedserieuze ploeteraars of is er ruimte voor een vrolijke levenskunst?

Sloterdijk begint deze exercitie van oefeningen om je leven te veranderen als een poging om een weg te vinden van zingeving en geestenwetenschap, zonder terug te vallen in oude vormen van onvrijheid. Denkers als Rilke, Nietzsche en Jonas zijn voorbeelden om te komen tot nieuwe ideeën over autonoom leven.


Bronvermelding afbeelding: Dagmar Illustrations

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 3 februari t/m 20 april 2020
Let op: geen college op op 17 februari en 13 april

Dag en tijd: maandag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Verplicht: Peter Sloterdijk je moet je leven veranderen, Boom 2011, ISBN 9789085068440

Verdiepend studiemateriaal vindt u kort voor aanvang op maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal/

Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Petra_Bolhuis_en_Theo_MeereboerDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer werken als filosoof vanuit hun eigen praktijk 'Maieutiek'. Ze zijn beiden afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd als orthopedagoog. Ze geven al geruime tijd cursussen voor HOVO. Zie ook maieutiek.nl.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 290

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deuiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.