Elementaire Kansrekening: fundamenten en toepassingen

Nobel-Kansrekening

Cursusbeschrijving

Kansrekening – gaat ons dat aan? Ja, wel degelijk! We kunnen weliswaar heel filosofisch beweren dat het niet kennen van de toekomst een conditio sine qua non is voor een leefbaar leven, maar de populariteit door de eeuwen heen van helderzienden, astrologen en – heden ten dage ─ weersdeskundigen bewijst hoe graag we de toekomst willen kunnen voorspellen. Wat voor weer wordt de komende dagen weten, heeft onze bridgetegenstander goede kaarten, is de markt gunstig voor de aankoop van bepaalde aandelen, en hoe kan ik weten of ik ooit de loterij win?

In dit soort voorbeelden is één punt glashelder: wat men ook voorspelt, honderd procent zekerheid dat de voorspelling uitkomt heeft men nooit! Daarom verschijnen woorden als kans en toeval in uitspraken die over de toekomst gedaan worden. Deze woorden zijn nadere beschouwing zijn zeer problematisch.

Sinds de Renaissance hebben vele geleerden nagedacht over deze kwesties, allereerst op het gebied van dobbel- en kaartspelen. Dat onderzoek is het startpunt geweest van het vak kansrekening, dat in de zeventiende eeuw door Huygens, Pascal en Fermat voor het eerst wiskundig is opgezet. Pas in de twintigste eeuw werd de kansrekening een volwaardig wiskundevak werd, dankzij de axiomatisering van Kolmogorov (1933).

Tegenwoordig duikt de kansrekening overal op, maar in deze cursus beperken we ons tot een allereerste inleiding, dat is al moeilijk en omvangrijk genoeg! Naast de theorie zal er ruim aandacht besteed worden aan opgaven waarvan de oplossingen vaak een verrassingselement in zich dragen. Zeker bij het bespreken van deze opgaven is er voldoende gelegenheid voor vragen en discussie. Het zijn 'interactieve colleges' waarin de cursisten actief hun rol kunnen spelen.

Bronvermelding afbeelding:
Sérgio Valle Duarte


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges met theorie, opgaven en interactie.

Data: 27 februari t/m 16 april 2020

Dag en tijd: donderdag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

- Digitale syllabus (Nederlandstalig, met wiskundige basisbegrippen die relevant zijn voor de cursus)
- Henk Tijms, Kansrekening in werking (Epsilon Uitgaven, Amsterdam)

Studiebelasting: ca. 3 uur per week

Docent

Rein_NobelDr. Rein Nobel heeft zuivere wiskunde en informatica gestudeerd. Hij is bijna drie decennia als docent verbonden geweest aan de afdeling Econometrie en Operationele Research van de Vrije Universiteit Amsterdam. In die hoedanigheid heeft hij jarenlang de colleges kansrekening verzorgd, evenals vele andere colleges op het gebied van de stochastische besliskunde. Zijn onderzoeksinteresse is toegepaste kansrekening met speciale aandacht voor de zogenaamde wachtrijtheorie.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 235 (incl. digitale syllabus)
 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmeldtermijn voor deze cursus is 20 februari verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.