De Olympische Spelen: Van Olympia naar Tokyo en weer terug?

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de uiterste aanmelddatum is verstreken

Meijer-OlympischeSpelen

Cursusbeschrijving

De Olympische Spelen vonden in de Grieks-Romeinse wereld meer dan duizend jaar plaats. Ze groeiden uit tot een fenomeen dat alle Grieken in zijn greep kreeg. Sport en religie gingen er samen. Aan het einde van de vierde eeuw n.Chr. maakten de christelijke Romeinse keizers er een einde aan. De Olympische gedachte verdween. Slechts af en toe kwam er weer iets van boven. Het zou tot in de negentiende eeuw duren dat er in verscheidene landen pogingen werden ondernomen om de Olympische Spelen terug te krijgen. Grieken als Panagiotis Soutsos en Evangelis Zappas en de Engelsman W.P. Brookes hebben de basis gelegd voor een herleving van het ideaal, maar in de publieke opinie is slechte één naam echt bekend: Pierre baron de Coubertin. Hij wordt herinnerd als grondlegger van de moderne Olympische Spelen.

Tijdens de vier colleges worden de Griekse Olympische sporten behandeld in de maatschappelijke context van de stadstaten en de religie die alle Grieken verbond, voorafgegaan door een inleiding van de oude geschiedenis. Vervolgens gaan we na wat de Romeinen hebben overgenomen en hoe zij hun aandacht verdeelden tussen sport en spektakelshows als wagenrennen en gladiatorengevechten. Ten slotte gaan we over naar de negentiende eeuw, toen de gedachte opkwam dat lichamelijke oefening een noodzakelijke voorwaarde was voor militaire successen. De oudheid werd van stal gehaald. Uitgebreid werd de kwestie van het vermeende amateurisme besproken, op een wijze die zeker niet de schoonheidsprijs verdient. De Olympische Spelen keerden terug. Ze bestaan nog steeds. Ze worden iedere vier jaar gehouden in wisselende steden, met alle daaraan verbonden risico’s van politieke spelen, boycots, corruptie en kostenoverschrijdingen. Wordt het geen tijd om ze voorgoed terug te halen naar Griekenland?

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 14, 16, 21 en 23 januari 2020

Dag en tijd: dinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Digitale syllabus

Studiebelasting: ca. 1 uur per week 


Enige kennis van de klassieke oudheid en van de geschiedenis van de negentiende eeuw is wenselijk, maar niet vereist.

Docent

Fik_MeijerProf. dr. Fik Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In september verscheen zijn boek Schoonheid voor het oprapen. Romeinse kunstjagers en hun navolgers.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116  (incl. reader)

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

  De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is inmiddels verstreken. U kunt zich daarom niet meer aanmelden.