Japan vanuit de natuur bezien

Ono-Boots-Japan

In de laatste roman van Haruki Murakami, De moord op Commendatore, komen talloze verwijzingen voor naar de Japanse natuur, met veelal symbolische waarden die voor de Westerse lezer verborgen blijven. Deze cursus onderzoekt Japan vanuit het perspectief van de natuurbeleving in Japan. We kijken door de ogen van zowel Japanners als bezoekers, zoals we ze tegenkomen in musea, literatuur, beeldende kunst, theater, film en zoals bekend uit persoonlijke contacten en door empirisch onderzoek.

We gaan in op de typische Japanse tuinen en de oorsprong daarvan en op de Nederlands-Japanse betrekkingen. Daarin speelt onderzoeker Philipp Franz von Siebold (1796-1866) een onmiskenbare rol: zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna, zijn bijdrage aan de Hortus Botanicus, de vele afbeeldingen die hij liet maken en de Japanse planten die hij meenam naar Nederland. Zowel Couperus’ reis uit 1922 als recente literatuur (zoals van Haruki Murakami), maar u maakt ook kennis met de poëzie in haiku van onder andere Basho. Uiteraard komt de verbeelding van de natuur in de Japanse beeldende kunst aan bod. De Nederlandse shinto-meester Paul de Leeuw spreekt op 28 maart over de Japanse levenswijze, de natuurbeleving en de spirituele principes. In het laatste college wordt dit alles gerelateerd aan de vier seizoenen en locaties in Japan, die in verband staat met de Japanse filosofie – gebaseerd op het Confucianisme, Boeddhisme en Shinto-isme ¬– in relatie tot de natuur.
docenten

Drs. Maaike Ono-Boots is Japanologe (Universiteit Leiden) en heeft tijdens haar studie in Nagasaki gewoond. Ze werkte onder andere voor Japanse bedrijven in de media en marketingcommunicatie en organiseert sinds 1999 organiseert zij reizen naar Japan met een focus op de vier seizoenen en de natuurbeleving. Zij is tevens docent aan de Hogeschool van Amsterdam.

Drs. Paul de Leeuw is Japanoloog en dramaturg (Universiteit Leiden) en de eerste niet-Japanner die bevoegdheid is om als shinto-meester ceremoniën uit te voeren.
In de winter 2020/2021 zal Maaike Ono-Boots een reis van Labrys Reizen begeleiden naar Japan. Zie labrysreizen.nl/hovo .

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 14 maart t/m 4 april 2020

Dag en tijd: zaterdag, 11.00-13.30 uurLiteratuur en voorkennis

Aanbevolen literatuur:
- Haruki Murakami, De moord op Commendatore, Uitgeverij Atlas Contact, 2018 (vertaald door Luk van Haute en Elbrich Fennema)
- Louis Couperus, Nippon, Uitgeverij Astoria, 2013
- Luk van Haute, Liefdesdood in Kamara
- Luis Couperus, Het snoer der ontferming, Uitgeverij van Oorschot
- Rudy Kousbroek, In de tijdmachine door Japan, uitgeverij Meulenhoff
- Yamakage Motohisa, The Essence of Shinto, , Kodansha (via Amazon.com) en
- Cees Nooteboom Japan, De Bezige Bij, 2019

Per college zal er literatuur worden uitgereikt ter voorbereiding op het volgende college en ter verdieping.
Het wordt aangeraden ter voorbereiding op het eerste college een van bovenstaande boeken te lezen of in ieder geval een recensie, zoals bijvoorbeeld deze recensie over Couperus uit de Volkskrant 


Studiebelasting: minimaal 3 uur per week voorbereiding

Docent

Maaike-Ono-BootsDrs. Maaike Ono-Boots is Japanologe (Universiteit Leiden) en heeft tijdens haar studie in Nagasaki gewoond. Ze werkte onder andere voor Japanse bedrijven in de media en marketingcommunicatie en organiseert sinds 1999 organiseert zij reizen naar Japan met een focus op de vier seizoenen en de natuurbeleving. Zij is tevens docent aan de Hogeschool van Amsterdam.


Paul-de-LeeuwDrs. Paul de Leeuw is Japanoloog en dramaturg (Universiteit Leiden) en de eerste niet-Japanner die bevoegdheid is om als shinto-meester ceremoniën uit te voeren.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116 (incl. reader)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is zondag 8 maart.


Aanmeldbutton