Echo’s van Narcissus. Een geschiedenis van Narcissus en Narcisme van de Oudheid tot heden

Kemper-Narcissus

Cursusbeschrijving

Carl Cederström heeft in The Happiness Fantasy (2018) aangetoond dat wij ons in een tweede Me Decade bevinden. De eerste was in de jaren zeventig van de vorige eeuw en werd uitgelegd als het zoeken naar ultieme persoonlijke vrijheid en zou een reactie geweest zijn op de strenge opvoeding van de naoorlogse jaren. Omdat het begrip Narcisme daarmee opnieuw in de belangstelling staat, lijkt het zinvol na te gaan hoe de mythologische figuur van de naïeve Narcissus zoveel invloed heeft kunnen krijgen. 

In deze interdisciplinaire collegereeks zullen wij het ontstaan van de mythe van Narcissus (Narkissos) in het antieke Griekenland bestuderen en de geschiedenis ervan volgen tot in onze tijd. Dit zal gebeuren aan de hand van de originele bronnen. De Romeinse dichter Ovidius heeft in zijn Metamorfosen als eerste de mythologische figuren van Narcissus en Echo samengebracht. Wij zullen ook zien wat Stephen Fry in zijn veelgeprezen Mythos (2018) ervan maakt. Het Christendom heeft met afschuw naar Narcissus gekeken, omdat hij de menselijke hoogmoed verbeeldde. In de Renaissance en in de Romantiek komt er echter ook bewondering voor de in zichzelf gekeerde dromer. Ook wordt de verandering die de reformatie teweegbracht in de waardering voor ‘horen’ en ‘zien’ behandeld. De ontwikkeling van de term Narcisme in de psychologie en de diagnostisering als stoornis veroorzaakte een enorme omwenteling. Een bezoekje aan een willekeurig plein levert het bewijs dat er nog steeds heel wat te diagnosticeren valt aan de hordes selfies makende toeristen… 

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 25 maart t/m 15 april 2020

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Studiebelasting: ca. 1 uur per week

Docent

Sjef-KemperDrs. Sjef Kemper was tot zijn pensionering verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als docent Grieks en Latijn en hij heeft onder andere jarenlang de universiteitsbrede mythologie-minor Een doos van Pandora verzorgd.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116 (incl. syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

  Update 11-11-2019: Door zwaarwegende omstandigheden kan deze cursus helaas niet doorgaan.