De zeven wereldwonderen

Wiechem-ZevenWereldwonderen

Cursusbeschrijving

Iedereen kent wel één of meer van de Zeven Wereldwonderen die sedert de oudheid symbool staan voor het menselijk kunnen. Maar wat weten we hier eigenlijk van? De grote pyramide in Egypte is het enige wereldwonder dat nu nog te bewonderen is. Hoewel de stadsmuren van Babylon zijn teruggevonden, is het bestaan van de hangende tuinen nog niet bewezen. Van Phidias' Zeus-beeld in Olympia is geen splintertje bewaard gebleven. De herinnering aan Mausolus' graf in Halicarnassos, het huidige Bodrum aan de Turkse kust, is terug te vinden in ons woord mausoleum. Vanaf de Middeleeuwen was zelfs de locatie van de wereldberoemde Artemis-tempel in Ephese niet meer bekend! Dankzij geduldig en nauwgezet archeologisch onderzoek is het nu mogelijk tempel en cultus-beeld te reconstrueren. De vuurtoren van Alexandrië en de kolos bij Rhodos-stad stonden beide bij belangrijke havens, maar hebben qua functie en uiterlijk niets met elkaar gemeen.

Kende de mens in de oudheid ook al deze 'standaard' zeven wereldwonderen? Of waren er toen misschien andere wereldwonderen? Hoe is het mogelijk een beeld, tempel of toren te reconstrueren als er (vrijwel) niets bewaard is gebleven? Deze cursus, een zoektocht naar de zeven wereldwonderen, is een fascinerend verhaal waarin de archeologie, Griekse en Latijnse teksten én de creatieve verbeelding van kunstenaars en architecten die door de eeuwen heen geprobeerd hebben de Zeven te reconstrueren, een belangrijke rol spelen.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 7 hoorcolleges.

Data: 11 februari t/m 31 maart 2020
Geen college op 17 maart

Dag en tijd: dinsdag, 13.15-15.45 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Studiebelasting: ca. 1 uur per week

Docent

Annet-van-WiechenDrs. Annet van Wiechen is archeologe en al ruim dertig jaar een zelfstandig cultureel ondernemer met een grote passie voor het klassieke en middeleeuwse verleden in de landen rond de Middellandse Zee.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 208  (incl. syllabus)

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.