Kunstgeschiedenis I – Klassieke Oudheid

Hoekstra_KG_I_Grieks_beeld

Cursusbeschrijving

De Klassieke Oudheid is een veelomvattend begrip. In tien hoorcolleges wordt u een structuur aangeboden waarin duizenden jaren kunst en cultuur voorbijkomen. Vaak wordt het oude Griekenland als vertrekpunt genomen voor de Europese (kunst)geschiedenis, maar in dit eerste deel van de Leergang Kunstgeschiedenis maakt u ook kennis met het oude Egypte, Soemerië, Assyrië, Babylon, Perzië, het Egeïsch zeegebied (Cycladen, Kreta) en de Myceense beschaving.

Leidraad in deze cursus is de manier waarop in de kunst een god, farao, keizer of held wordt afgebeeld. Egyptische tradities herkennen wij in latere Griekse archaïsche beelden. De ontwikkeling naar een driedimensionale beeldhouwkunst wordt duidelijk in de reliëfs en beelden van Phidias voor het Parthenon. De dramatiek van hellenistische beeldhouwwerken zien we in het altaar van Pergamon en in de ‘Alexander-sarcofaag’.

Kunstgeschiedenis is niet alleen een stijlengeschiedenis. Stilistische ontwikkelingen zijn verbonden met politiek, filosofie, maatschappij en religie. Opvattingen over de samenhang tussen leven en dood, natuur en mens vinden we weerspiegeld in de architectuur van de piramides van Egypte, de ziggoerats in het Nabije Oosten, Etruskische graftombes, de tempels in Griekenland en het Forum Romanum en Pantheon in Rome.

Als eerste deel van de leergang Kunstgeschiedenis biedt deze cursus een kunsthistorisch kader voor een omvangrijk en fascinerend studiegebied. Dit dient als uitgangspunt om later in de leergang verbindingen te kunnen maken met de moderne(re) kunst en architectuur. Ideeën over de Klassieke Oudheid veranderen en beïnvloeden de architectuur en beeldende kunst van alle tijden, ook onze tijd.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus. Hij ontwikkelt sinds 1993 cursussen en meerdere leergangen voor HOVO op het gebied van kunstgeschiedenis, beeldende kunst en architectuur, vanaf Klassieke Oudheid tot en met hedendaagse kunst. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst- en architectuurdocenten.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op onderstaande data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. Dit boek wordt gedurende de hele leergang gebruikt.
N.B. Voor college 1 graag lezen: p. 20-21 (Inleiding) en p. 24-40 (Hoofdstuk 1)

gedrukte reader (deels Engelstalige teksten). De reader wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post naar u toegestuurd.

studiebelasting
ca. 6 uur zelfstudie uren per week, tentamenmogelijkheid

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis. U kunt de delen onafhankelijk van elkaar volgen. Kijk voor meer informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen

Praktische informatie en aanmelden

data
1 oktober t/m 10 december 2020

dag en tijd
donderdag, 10.30-13.00 uur geen college op 22 oktober

cursusprijs
€ 310 (inclusief gedrukte reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
17 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.