Tussen essentie en existentie

Rodenburg_joshua_earle_87JyMb9ZfU_unsplash

Bronvermelding: Unsplash, Joshua Earle

Cursusbeschrijving

Vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat is mijn rol in de wereld?’ en ‘Wat is mijn verantwoordelijkheid?’, komen in alle filosofische stromingen op. Maar vanaf het begin van de twintigste eeuw worden ze steeds dringender en persoonlijker gesteld.

In deze collegereeks ontdekken we de antwoorden die de existentie-filosofen hebben gegeven op deze urgente vragen. Welke betekenis heeft dit denken voor ons leven nu? We beginnen bij de voorlopers van deze richting in het denken en onderzoeken de relevante gedachten van de filosofen Søren Kierkegaard en Friedrich Nietzsche. Een bijzondere eigenschap van wat het ‘existentialisme’ genoemd zou worden is dat deze filosofische stroming ook, en misschien wel beter, zich uitdrukt in de literatuur. Bekende boeken als ‘Walging’ van Jean-Paul Sartre en ‘De pest’ van Albert Camus laten ons in romanvorm nadenken over wie wij zijn en hoe wij zouden moeten en kunnen handelen. Want alle existentie-denkers zijn het daar wel over eens: filosofie moet geworteld zijn in de wereld en betrokken zijn met wat er gebeurd. Naast Simone de Beauvoir en de andere bekende denkers van het Franse existentialisme ontmoeten wij twee Spaanse denkers over ons bestaan, Miguel de Unamuno en Maria Zambrano.

We sluiten de reeks af met de ideeën van Michel Foucault. Wat blijft er over van die existentiële waarden van ons, onze individualiteit en onze eigen verantwoordelijkheid? De wereld waarin we ons bewegen wordt steeds digitaler… maar wie zijn wij aan het worden en waar blijven wij zelf eigenlijk? Ik presenteer het thema en de vraag van elk college aan de hand van een filosofische inleiding en een verheldering en verdieping door middel van tekstfragmenten en voorbeelden uit de literatuur en kunst. Dat maakt deze colleges geschikt voor deelnemers die zelf willen nadenken en vanuit meer dan één perspectief willen kijken naar onszelf en de wereld.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Katja_RodenburgDrs. Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen-curator en leiderschapsadviseur. Zij schreef onder andere Ik, Ophelia en Armando en de melancholie van het scheppen. Ze is altijd op zoek naar de verbinding tussen de filosofie en de uitdaging van het dagelijkse leven. Hoe geven wij onszelf vorm tussen theorie en praktijk? Daarnaast is zij gespecialiseerd in de esthetica, in hoe de kunstenaar zich in het proces van het maken uitdrukt en betekenis geeft. Op haar blog Antheia blossoms publiceert zij over filosofie, kunst en leiderschap: antheiablossoms.wordpress.com.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
digitale hand-outs

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
woensdag, 13.30-16.00 uur

data
30 september t/m 25 november 2020 geen college op 21 oktober

cursusprijs
€ 232

uiterste aanmelddatum
23 september, tot 17.00 uur

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De inschrijftermijn voor deze cursus is verstreken; u kunt zich helaas niet meer aanmelden voor deze cursus.