Oosterse filosofie – Van Veda's tot zen

Let op: de uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.

Melenhorst_Oosterse_Filosofie_Oxherding6

Cursusbeschrijving

Oosterse filosofie wordt in het Westen soms weggezet als ‘zweverig’. Of dat terecht is kunt u zelf beoordelen als u deze cursus volgt. Wij zullen op nuchtere wijze enkele toonaangevende filosofische stromingen uit India, China en Japan onderzoeken.

De oeroude vedische traditie uit India is het beginpunt. De filosofische scholen van het hindoeïsme zijn hieruit voortgekomen. Hoe is volgens hen de kosmos ontstaan? Hoe denken zij over leven en dood? En is de werkelijkheid echt zoals wij haar zien? Of wordt zij door onze waarnemingen vertekend, en leven wij in onze eigen illusies?

In het hindoeïsme staan begrippen als karma, reïncarnatie en verlichting centraal. De Boeddha heeft daar een hele eigen draai aan gegeven. Wij bestuderen o.a. de boeddhistische filosoof Nagarjuna, die stelde dat ‘leegte’ de ware aard van de mens én het universum is.

De Chinese denker Confucius was opmerkelijk aards en praktisch. Zijn gedachtengoed is dé sleutel om meer te begrijpen van de Chinese samenleving en politiek. Maar in het Rijk van het Midden is ook het taoïsme van grote invloed: de poëtische teksten van Laozi (of: Lao-tze) en Zhuangzi propageren innerlijke vrijheid, en harmonie van mens en natuur.

De cursus zou niet compleet zijn zonder chan, de eigenzinnige Chinese variant op het boeddhisme. In het Westen is deze traditie beter bekend onder de Japanse naam: zen. We bestuderen het gedachtegoed van Huineng (China) en Dogen (Japan). Ook is er aandacht voor koans: raadselachtige zen-paradoxen, bedoeld om het discursieve denken te doorbreken.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Victor-MelenhorstDrs. Victor Melenhorst studeerde Chinese filosofie en taal in Amsterdam, Leiden en Peking. Hij studeerde, woonde en werkte langere tijd in China. Na terugkomst in Nederland werd hij redacteur Oost-Azië bij een tijdschrift voor Moderne Geschiedenis. Ook was hij lange tijd als China-deskundige werkzaam voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
gedrukte reader (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd).

studiebelasting
ca. 2 à 3 uur

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
donderdag, 13.30-16.00 uur

data
24 september t/m 3 december 2020
geen college op 22 oktober

cursusprijs
€ 298 (inclusief reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
10 september

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.