Nederland als bakermat van de Verlichting

Jagersma_Verlichting_Spinozabeeld

Cursusbeschrijving

De zeventiende en de achttiende eeuw staan bekend als het tijdperk van de Verlichting. In deze periode van nieuwe mondigheid en emancipatie namen Verlichtingsdenkers niet langer genoegen met de aloude filosofische en religieuze denkbeelden, maar daagden zij deze zienswijzen voor het gerechtshof van de rede. Zij uitten scherpe kritiek op de rol van traditionele wijsgerige, kerkelijke en politieke autoriteiten, en benadrukten het belang van vrijheid, tolerantie en autonomie. De Verlichting wordt sindsdien beschouwd als de kraamkamer van moderne westerse waarden en de indertijd ontwikkelde ideeën zijn onverminderd relevant en actueel. De gerenommeerde Engelse historicus Jonathan Israël, die aan dit belangwekkende tijdperk van de Verlichting magistrale en invloedrijke studies wijdde, heeft verrassend licht geworpen op de wezenlijke bijdragen die enkele zeventiende-eeuwse Nederlandse denkers uit de kring rondom Spinoza hebben geleverd aan het ontstaan van de Verlichting. De Republiek der Nederlanden fungeerde volgens hem als bakermat en gidsland in tijden van Verlichting.

In deze cursus worden tijdens drie hoorcolleges respectievelijk drie Nederlandse denkers van bijzonder belang nader belicht, te weten: Baruch Spinoza (1632-1677), Adriaen Koerbagh (1633-1669) en Balthasar Bekker (1634-1698). De invloed van deze mannen op het ontstaan en de ontwikkeling van de Verlichting kan moeilijk worden overschat.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Nieuwste foto AK_Jagersma_2015Drs. Arend Klaas Jagersma (1970) studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig docent filosofie. Sinds 1996 verzorgt hij colleges voor meerdere HOVO-instellingen. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
3 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
Aanbevolen voor zelfstudie wordt: Hannah Laurens, De rede: bron van geluk voor iedereen. Inleiding tot de filosofie van Adriaan Koerbagh 1633-1669, Uitgeverij Vantilt, 2019 Jabik Veenbaas, De Verlichting als kraamkamer, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013 Deze boeken zijn geen verplichte literatuur.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 13.30-16.00 uur

data
17 november, 8 en 15 december 2020

cursusprijs
€ 87

uiterste aanmelddatum
10 november

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton