Hannah Arendt I - Denken en willen

Bolhuis_Arendt_denken_Dagmarillustrations

Bronvermelding: Dagmarillustrations

Cursusbeschrijving

In haar laatste werk keert Hannah Arendt terug naar de vraag: Wat is denken? En vooral vraag ze zich af: ‘Wat zou denken moeten zijn, om een gereedschap te kunnen vormen om moreel te handelen?’

De thema’s die Arendt tot aan haar overlijden heeft doordacht zijn actueler dan ooit: Wat is de rol van het denken; Welke invloed heeft willen en Hoe komt het oordelen tot stand? Denken brengt ze nog zelf uit, Willen is door haar geschreven, maar na haar dood uitgebracht, Oordelen is geschreven op basis van haar voorwerk van het boek bestaande uit colleges over het oordeelsvermogen bij Kant.

In twee los van elkaar te volgen, maar duidelijk gekoppelde cursussen, in 2020 en 2021 volgen we de analyses van Arendt en plaatsen die in een hedendaagse context.

Juist de coronacrisis en de wereldwijde impact op de economie maken dat alle vanzelfsprekendheid uit het menselijk bestaan verdwijnt. We moeten denken, willen en oordelen op een nieuwe manier vorm geven om deze crisis te boven te komen. Arendts opvatting over moreel denken kan hierin een belangrijke bijdrage zijn. Zij heeft tijdloze aspecten van het menselijk gedrag beschreven waarbij het altijd gaat over mensen in meervoud, levend in een netwerk van betrekkingen, toch begint moraliteit steeds vanuit individueel denken, willen en oordelen. Daar ligt ook de persoonlijke verantwoordelijkheid die het netwerk van betrekkingen schraagt.

Onderwerpen van deel 1:
- Wat Arendt ziet als de taak van de filosofie en hoe beziet ze de complexe relatie van de filosofie tot het denken.
- Denken en onnadenkendheid, de banaliteit van het kwaad en het goede denken. De fout van met name intellectuelen om de zuivere concepten te verkiezen boven de weerbarstige realiteit.
- Denken en de ontmoeting met de wereld en het denken van de ander(en). Socrates en het ‘Stop en denk!’ als opdracht van mensen.
- De botsing tussen denken en willen. Nietzsches oordeel over willen en denken. Is willen een gevolg of een oorzaak van het denken?
- Willen , vrije wil en het handelen met andere willende mensen.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Petra-BolhuisDrs. Petra Bolhuis is afgestudeerd in de filosofie en de orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault vormde haar afstudeeronderwerp als filosoof. Ze heeft sinds 2002 een eigen bedrijf Maieutiek geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
verplicht: Hannah Arendt, Denken, het leven van de geest (2012, ISBN 978 90 8687 101 8) en Willen het leven van de geest (2014, ISBN 978 90 8687 1421), Uitgeverij Klement en Pelckmans
Let op: andere drukken bevatten niet de extra teksten die de vertalers hebben toegevoegd en die wel in het college aan de orde zullen komen.
Verdiepend studiemateriaal vindt u kort voor aanvang op maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
maandag, 10.30-13.00 uur

data
28 september t/m 7 december 2020
geen college op 19 oktober

cursusprijs
€ 290

uiterste aanmelddatum
21 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.