Shakespeare: The Merry Wives of Windsor - GESLOTEN -

Hoffman_Shakespeare#B05C'There is more life and reality in the first act of The Merry Wives of Windsor alone than in all German literature', schreef Engels aan Marx in 1873.

In deze spectaculaire en spetterende comedy laat Shakespeare op virtuoze wijze verschillende verhaallijnen door elkaar lopen: er is een verliefd stel ─ maar de ouders van het meisje hebben een andere, rijkere man voor haar in gedachten ─ en er is een edelman, met een zeer kleurrijke entourage, die vaststelt dat zijn financiële middelen geheel ontoereikend zijn. Hij besluit twee gegoede en getrouwde vrouwen in Windsor aan de haak te slaan, niet zozeer omdat hij verliefd zou zijn, maar vanwege hun rijkdom. Deze edelman is de beroemde en beruchte Falstaff, na de figuur van Hamlet Shakespeare’s beroemdste creatie: hij verschijnt ook in de koningsdrama’s Henry IV deel 1 en deel 2. Naast Falstaff spelen de verschillende andere karakters allen op hun eigen, zeer welbespraakte manier ook belangrijke rollen.

Het stuk heeft in de twintigste eeuw de reputatie gekregen dat het slechts een 'farce' (klucht) zou zijn, een reputatie die bepalend is voor hoe het tegenwoordig wordt benaderd. Echter, The Merry Wives of Windsor is geen farce maar een echte komedie – wellicht de meest zonnige komedie van Shakespeare. Het is erg populair bij amateurgezelschappen, mede omdat het vooral een ensemblestuk is: er is niet slechts één dominante hoofdrol, maar de meeste rollen zijn zeer kleurrijk. In deze cursus zal uiteraard de meeste aandacht worden besteed aan Shakespeare’s virtuoze taalgebruik.

Het is de bedoeling om voor de eerste les van Acte 1 scène 1 en 2 gelezen te hebben.
 

docentDrs. Ron Hoffman
onderwijsvorm6 hoorcolleges
studiebelastingca. 3 à 4 uur per college
literatuurAanbevolen editie: The Merry Wives of Windsor, The Arden Shakespeare Third Series, editor Giorgio Melchiori (2000). Het is erg belangrijk om de Introduction in deze editie NIET te lezen voor dat de cursus begint.
dag en tijdmaandag en donderdag, 13.30-16.15 uur
data8, 11, 15, 18, 22 en 25 juli 2019
cursusprijs€ 187 (inclusief studiemateriaal t.w.v. € 13)
uiterste aanmelddatum2 juli
     

 

 Direct aanmelden