Op weg naar Santiago de Compostela: De Camino Francés - GESLOTEN -

Groot_Compostela_Peter_Oostveen_HellevoetsluisVolgens de overlevering bevinden zich in de kathedraal van Santiago de Compostela de stoffelijke resten van de apostel Jacobus de Meerdere. Daardoor werd in de middeleeuwen deze stad, na Rome en Jeruzalem, het belangrijkste bedevaartsoord in de christelijke wereld. De belangrijkste weg ernaar toe is de Camino Francés, die Noord-Spanje doorkruist van oost naar west. Deze route loopt vanaf de Pyreneeën tot Galicië, door uiteenlopende landschappen en steden, maar ook bezaaid met heiligdommen en monumenten. Die heiligdommen en monumenten vormen het uitgangspunt voor een kunsthistorische blik op de eeuwenoude pelgrimsroute.

In het eerste college wordt aandacht besteed aan het ontstaan van de grote Jacobusverering,
die leidde tot een forse culturele en economische impuls. Er ontstond in heel Europa een netwerk van pelgrimswegen naar Santiago. Dat was van grote invloed op de infrastructuur, want voor de stroom pelgrims moesten voorzieningen worden getroffen, zoals bruggen, wegen, herbergen, hospitalen en vooral kerken, gebouwd en gedecoreerd in de toen gangbare romaanse stijl.

In de drie volgende colleges wordt de eeuwenoude pelgrimsroute vooral vanuit het kunsthistorische perspectief belicht. U reist vanaf de Frans-Spaanse grens langs de kunsthistorische hoogtepunten: belangrijke halteplaatsen als Pamplona, Burgos en Léon, maar ook kleinere plaatsen als Roncevalles, Puente la Reina, Estella en San Millan de Cogolla. En onderweg komt u langs praktisch in het landschap verborgen kunsthistorische pareltjes als de grafkerk in Eunate en het intieme kerkje van San Miguel de Escalada. U eindigt in de kathedraal van Santiago de Compostela, waar de twaalfde-eeuwse beeldhouwer Meester Mateo nog steeds grote indruk maakt met zijn beeldhouwwerk aan de Portico de la Gloria.

docentDr. Yvette de Groot
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastinggeen
literatuurgeprinte hand-outs
dag en tijddinsdag en donderdag, 14.00-16.00 uur
data16, 18, 23 en 25 juli 2019    
cursusprijs€ 116
overige informatieYvette de Groot begeleidt voor Labrys Reizen uit Nijmegen een 10-daagse reis naar Santiago de Compostela (vertrekdatum 31 augustus). Ook daarbij is het hoofdaccent kunsthistorisch. Zie labrysreizen.nl/hovo
uiterste aanmelddatum9 juli
     

  Direct aanmelden