Kosmopolitisme

Bolhuis_Kosmopolitisme_puzzel2-1DagmarStudioNiet eerder waren bij de afgelopen verkiezingen zoveel kiezers zwevend. De ooit overzichtelijke tegenstellingen links-rechts en progressief-conservatief lijken voor velen niet meer te werken: vandaag de dag is er vooral sprake van een grote onoverzichtelijkheid. Zijn er nog gedeelde en deelbare waarden en normen, en zo ja, welke? Hoe moeten we omgaan met elkaar in een multiculturele samenleving?

Wij maken deel uit van de generatie die profiteert van vele omvergeworpen heilige huisjes uit het verleden, we zijn de spruitjeslucht en de hokjesgeest voorbij. We hebben misschien ook een gevoel van nostalgie naar de tijd waarin Sinterklaas een onschuldig kinderfeest was en multiculturalisme meer een verrijking dan een bedreiging leek. In Nederland is er sprake van een toenemende bezorgdheid over de integratie van culturen en wordt er zelfs gesproken van het mislukken van de multiculturele samenleving. De realiteit is echter dat we ondertussen multicultureel eten, dat onze (klein)kinderen studeren in het buitenland en dat onze opleidingen een sterk intercultureel karakter hebben gekregen. Kwame Appiah is een Brits-Ghanese denker die de verandering omarmt. Hij laat zien dat moraal altijd in verandering is en dat dit niet zozeer het gevolg is van rationele besluiten, maar vooral ook van gevoelens en voorbeeldgedrag. De huidige tijd vraagt ons om te zoeken naar waarden waar we voor kunnen staan en die passen in een kosmopolitische wereld. Durven we die uitdaging aan te gaan? Tijd voor een filosofisch onderzoek.
 

docentDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor interactie
studiebelastingca. 1 uur per college
literatuurLiteratuur en hand-outs/power points staan een week voor aanvang van de cursus op de website van de docenten: maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal/
dag en tijdmaandag en woensdag, 13.30-16.00 uur
data15, 17, 22, 24, 29 en 31 juli 2019
cursusprijs€ 174
overige informatieDe teksten zijn zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar    
uiterste aanmelddatum16 juli
     

 

 Direct aanmelden