Filosofie van het moderne sublieme

Rodenburg_Caspar_David_Friedrich_-_Wanderer_above_the_sea_of_fogDe beschouwende figuren van de schilderijen van Caspar David Friedrich spreken zeer tot onze verbeelding. Wat ervaren wij wanneer we over hun schouders meekijken? Wat gebeurt hier?
De ervaring van het sublieme is niet meer weg te denken uit de filosofie van de kunst. Maar wat betekent het sublieme of het verhevene eigenlijk?
We volgen de fascinerende weg die dit veelzijdige, vaak onbegrepen begrip vanaf de achttiende eeuw aflegt in de filosofie en de kunst. In de colleges concentreren we ons op de kantelmomenten in de ontwikkeling van het moderne sublieme ─ van een onmetelijke grootheid tot het sublieme in het hier en nu.

We maken mee hoe de figuren op het doek langzaam het veld ruimen en hoe kunstenaars zich gaan verdiepen in kleur, leegte en stilte als zelfstandige elementen van hun werk. Filosofen brengen deze manier van kijken naar de werkelijkheid in verband met ons zoeken naar betekenis in een steeds complexer wordende wereld. Wat zegt dit over onszelf en onze ervaring van moderne en hedendaagse kunst?
Elk college onderzoeken we ook onze eigen esthetische ervaring en de werking van het sublieme in het landschap en de beeldende kunst, de muziek en de performancekunst. We bekijken het werk van onder andere Caspar David Friedrich en William Turner, Richard Long, Mark Rothko, Ad Dekkers en Armando, Tacita Dean, Hilma af Klint, Anish Kapoor en Marina Abramovic. En we lezen en bespreken tekstfragmenten van filosofen als Friedrich Nietzsche en Jean-François Lyotard. Ook esthetische opvattingen uit de niet-westerse esthetica in China en Japan komen daarbij aan bod.
 

docentDrs. Katja Rodenburg
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelasting1 à 2 uur per college
literatuurenkele geprinte hand-outs
dag en tijddinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data25, 27 juni, 2 en 4 juli 2019
cursusprijs€ 116
uiterste aanmelddatum18 juni
     

 

 Direct aanmelden