Uit een gereedschapskist van een modern fysicus: Het verhaal gaat verder

Wyder_Fysicus_klein_bottle_TttrungIn 2018 gaf Urs Wyder bij HOVO Amsterdam de cursus Speciale relativiteitstheorie en kwantummechanica: de Lagrange- en Hamiltonformulering. De kapstok hiervoor was de variatierekening, tevens het uitgangspunt voor de cursus die dit jaar wordt aangeboden.

We beginnen met het verdiepen van de begrippen Lagrange, extremale actie en Hamiltoniaan. Dit is in de optiek van de docent niet simpelweg een andere manier van mechanica bedrijven: er is een dieper verband tussen intertiaalstelsels en massa’s. Daar waar Newton uitglijdt, dragen de Lagrangiaan en de Hamiltoniaan ons verder, in de kwantummechanica en de relativiteitstheorie. Hier zullen we lang bij stilstaan. In 2018 is uitgelegd dat er zoiets als een 'niet-Euclidische vlakke ruimte' kon bestaan (als u er niet bij was ─ de docent neemt u mee in het verhaal). Heel natuurlijk ontstond daaruit de speciale relativiteitstheorie. Daaruit volgt de vraag: Als je deze ruimte voorzichtig zou buigen, zou dan de algemene relativiteitstheorie kunnen ontstaan? Hoe weet je, levend in een gekromde ruimte, dat je ruimte lokaal gekromd is? We zullen een voorzichtig begin maken met de algemene relativiteitstheorie.

Deze cursus staat geheel los van de zomercursus uit 2018 en is onafhankelijk hiervan te volgen. De docent zal beginnen met een korte samenvatting van de high lights uit de vorige cursus, om vervolgens een andere kant uit te gaan.
 

docentDr. Urs Wyder
onderwijsvorm4 interactieve hoorcolleges
studiebelastingca. 1 uur per college
literatuurgeprinte syllabus, digitale hand-outs
dag en tijdmaandag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data11, 15, 18 en 22 juli 2019
cursusprijs€ 129 (incl. syllabus van € 13)
overige informatieGoede bèta-kennis en parate wiskundekennis is noodzakelijk.
Om in te schatten of het niveau, de benadering van de docent en de inhoud van de vorige cursus bij uw achtergrond en interesse past, raden wij u aan te kijken op youtube.com/c/urswyder.
uiterste aanmelddatum27 juni
     

 

 Direct aanmelden