Samenzweringstheorieën -’Geloof niets van wat deze cursus beweert!’

Samenzweringstheorieën

Samenzweringstheorieën -’Geloof niets van wat deze cursus beweert!’
Een kwart van de Amerikanen gelooft dat 9/11 door de regering van de Verenigde staten was opgezet. Evenveel menen dat de recente presidentsverkiezingen zijn vervalst. Verhalen die ‘uitleggen’ hoe bepaalde gebeurtenissen achter de schermen worden gemanipuleerd door geheime complotten van (steevast kwaadaardige) politiek gemotiveerde machten zijn van alle tijden. Vandaag lijken ze echter talrijker en invloedrijker dan ooit. Bereiden duistere krachten in het geniep Europa’s ‘omvolking’ voor via moslim-immigratie en vergiftiging van de oorspronkelijke witte bevolking? Nog buitenissiger theorieën schrijven aardbevingen, verdwenen vliegtuigen en coronavirussen aan aliens toe.
Zulke mythen hebben gevolgen in de werkelijkheid. Vertrouwen maakt plaats voor verdenking en polarisering. In het verlengde dreigen internationale crises, terrorisme, en volkenmoord. In deze cursus gaan we in op deze verre van onschuldige politieke sprookjes. Welke soorten bestaan er? Waar komen ze vandaan en wie gelooft erin? Wat is in het tijdperk van fake news nog waarheid? Tot slot, is er nog wat tegen te doen?

Docent

Peter-DemantProf. dr. Peter Demant studeerde Geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, was als onderzoeker verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
digitale hand-outs (deels Engelstalig)

Literatuursuggesties:
Uschinski (Joseph E.), Conspiracy Theories: A Primer. Lanham, etc.: Rowman & Littlefield Publishers, 2020.
Thomas (Andy), Conspiracies: The Facts. The Theories. The Evidence. London: Watkins, 2019.

Studiebelasting
enkele uren per week

Overige informatie
passieve kennis van het Engels is noodzakelijk

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en woensdag, 13.30-16.00 uur

Data

12, 14, 19 en 21 juli 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

5 juli

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online