Recht en religie: een lastige relatie

Recht en religie

cursusbeschrijving

Wat is de plaats van godsdienst binnen het Nederlandse recht? Aan de hand van verschillende onderwerpen verkennen we het recht op godsdienstvrijheid en met name de grenzen hiervan. We zien hoe dit grondrecht in Nederland is ontstaan en ook wat de scheiding van kerk en staat – vroeger en nu – inhoudt.
Aan de orde komt ook de bijzondere positie die religieuze gemeenschappen in Nederland hebben. Denk hierbij aan het kerkasiel en het recht om bijna altijd kerkdiensten te mogen houden, ook in Coronatijden. En verder de positie van individuele gelovigen en religieuze voorgangers: mogen zij - met een beroep op hun godsdienstige overtuiging - alles zeggen en bijvoorbeeld onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, ook als dat anderen kwetst? Denk aan de Nashvilleverklaring. En wat als de godsdienstvrijheid botst met dierenrechten zoals bij de rituele slacht? Wanneer en hoe kan de overheid ingrijpen? Aan de hand van deze en andere kwesties blijkt hoe actueel, complex en interessant dit onderwerp is.

Docent

Kooten-Teunis-vanMr. dr. Teunis van Kooten (1973) is als docent-onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en als advocaat werkzaam bij Van Kooten Advocaten te Utrecht. Hij is gespecialiseerd in religie en recht en promoveerde in 2017 op de positie van het kerkgenootschap in de neutrale staat.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Studiebelasting
ca. 2 uur per college

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 colleges

Dag en tijd

maandag en woensdag, 10.00-12.30 uur

Data

5, 7, 12 en 14 juli 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

28 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online