HOVO Mens en maatschappij

Kies bij HOVO uit het cursusaanbod over de mens en zijn wereld: psychologie, sociale wetenschappen, recht en maatschappij leren ons meer over de mens en hoe hij zich tot zijn omgeving verhoudt.

 

Wismeijer_Sociale_mens150x150px
De sociale mens  
Tijdens deze driedelige cursus over de sociale mens leert u dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Evolutie, communicatie, liefde en zelfs eenzaamheid: ze hangen nauw met elkaar samen.

Kooten_RechtReligie_gabriella-clare-marino-vZWOeEfhXLY-unsplash150x150px
Recht en religie: een lastige relatie  
Godsdienstvrijheid: waar liggen de grenzen? Hebben gelovigen meer rechten dan ongelovigen? En wat houdt de scheiding van kerk en staat in? Waarom kan bijvoorbeeld de overheid vanwege Corona  kerkdiensten niet verbieden? Over deze en andere vragen gaat deze vierdelige cursus.

Kluiving_Antropoceen_Good_Morning_From_the_International_Space_Station-NASAcourtesy150x150px
Het Antropoceen: een menselijke planeet   
De geologen van de toekomst vinden brokjes beton, roetdeeltjes en plastic. In vier colleges zien we hoe de menselijke invloed op onze planeet zo groot is dat er wellicht sprake is van een nieuw tijdperk: Het Antropoceen.

Demant_Samenzwering_tom-carnegie-unsplash150x150px
Samenzweringstheorieën -’Geloof niets van wat deze cursus beweert!’      
Verhalen die ‘uitleggen’ hoe bepaalde gebeurtenissen achter de schermen worden gemanipuleerd door geheime complotten zijn van alle tijden. Vandaag de dag lijken ze talrijker en invloedrijker dan ooit. In vier colleges behandelen we de herkomst en de werking van deze gevaarlijke politieke sprookjes en kijken we wat ertegen te doen is.

Groenendijk_479px-Joe_Biden_official_portrait_2013_cropped150x150px
200 dagen President Biden – Back to ‘normal’?    
President Biden: wat maakt hij waar van zijn beloften en wensen op het gebied van binnen- en buitenlands beleid, welke ruimte heeft hij daarvoor in het Amerikaanse gepolariseerde politieke klimaat? We maken in twee colleges de balans op van de eerste tweehonderd dagen van zijn presidentschap.