Het Antropoceen: een menselijke planeet

Het Antropoceen

cursusbeschrijving

Mensen hebben de planeet nu zo ingrijpend verbouwd dat het tijd is voor een nieuw tijdperk, vinden geologen en ook andere wetenschappers.
Vergeet even de fossielen van obscure plantsoorten, vissen en andere gewervelde dieren die miljoenen jaren geleden voorkwamen. De onderzoekers van de toekomst stuiten op brokken beton en baksteen in de bodem. Op stukjes plastic en roet dat door auto’s en fabrieken is uitgestoten. Ze vinden in bodemlagen aarde die is verontreinigd door chemicaliën, onbedoeld opgehoogd voor landbouw, of weggespoeld door ontbossing. Er duiken kippenbotjes op in gebieden waar van oorsprong geen kippen voorkwamen, plantensoorten migreren over ongekende afstanden, en ziektevirussen hebben tegenwoordig een razendsnelle wereldwijde verspreiding!
De invloed van mensen op de planeet is nog nooit zo groot geweest, concluderen geologen onder andere tijdens een internationale bijeenkomst die in augustus 2016 in Kaapstad werd gehouden. Zij pleiten er daarom voor om het Holoceen - begonnen na de laatste ijstijd - af te sluiten en verder te gaan met het Antropoceen, iets wat de Nederlandse chemicus en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen twintig jaar geleden al opperde.
Voor een nieuw tijdperk in de geologie gelden nieuwe eisen, zegt geoarcheoloog en Antropoceen-onderzoeker Sjoerd Kluiving. “In de geologie zijn daar twee harde eisen voor. Veranderingen moeten later zijn terug te vinden in de bodem. En de veranderingen moeten op de hele wereld te zien zijn.” (naar een fragment Algemeen Dagblad, Gerben van ’t Hof, 31 augustus 2016).
Deze zomercursus zal vanuit verschillende invalshoeken het Antropoceen toelichten. Naast de geologie, komen ook andere disciplines aan bod en worden ook filosofische denkbeelden besproken. Hier blijken geheel andere opvattingen over het Antropoceen te gelden, die tegenover de geologische interpretatie worden gezet. U wordt als cursist ook actief aan het denken gezet – er is mogelijkheid tot interactie en er worden enkele thuiswerkopdrachten gegeven.

Docent

Sjoerd_KluivingUniversitair hoofddocent dr. Sjoerd Kluiving doet onderzoek en geeft les op de Vrije Universiteit in verschillende faculteiten en via het Amsterdam Sustainability Institute, zoals de cursus ‘Big Questions in the Antropocene’ bij het Amsterdam University College.
Kluiving is aanstichter en lid van het coördinatie team van de TransitieMotor, een open beweging van mensen en organisaties in Nederland, die een duurzame samenleving stimuleren of zelfs al voorleven, op allerlei vlakken. De doelstelling is dat – na een campagne van een jaar – in 2021 in Nederland de ‘wissel’ wordt omgezet naar een ecologisch duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving!

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met interactie en thuisopdrachten

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
gedrukte reader

Studiebelasting
ca. 1 à 2 uur per college

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 colleges

Dag en tijd

dinsdag en donderdag, 10.00-12.30 uur

Data

13, 15, 20 en 22 juli 2021

Cursusprijs

€ 124,- (inclusief gedrukte reader)

Uiterste aanmelddatum

29 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.


Fysiek


Online