De sociale mens

De sociale mens

cursusbeschrijving

Psychologie is de wetenschap van gedrag. Tijdens deze korte cursus maakt u kennis met de belangrijkste psychologische inzichten over ons sociale gedrag. De coronacrisis heeft bij uitstek blootgelegd hoe moeilijk mensen het kunnen vinden wanneer zij elkaar niet mogen opzoeken, knuffelen, omhelzen. Alle digitale techniek ten spijt, er gaat niets boven werkelijk samen zijn.

We gaan in deze cursus kijken naar de evolutionaire ontwikkeling van ons gedrag en leren dat veel ervan een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Om dit te begrijpen moeten we goed naar ons verleden kijken. En daarmee bedoelen we dan zo’n 150.000 jaar geleden!

Daarnaast is de manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken ook gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij aangaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. We gaan zien wat hechting is, hoe hechting bij kinderen plaatsvindt, en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen.

Ten slotte ontdekken we waarom de ander zo’n grote rol speelt in ons eigen leven. We worden blij van aandacht van anderen, we worden er soms zelfs letterlijk (!) warm van en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Sociale steun uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Hoe komt dit? Wat zegt dit over ons?
Kortom, een zomercursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud!


Docent

Andreas_WismeijerDr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg (UvT), is gepromoveerd op het onderwerp geheimen en werkt aan de UvT als docent en onderzoeker. Daarnaast geeft hij cursussen psychologie voor HOVO.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
3 hoorcolleges

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Studiebelasting
geen

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
3 hoorcolleges

Dag en tijd

dinsdag en donderdag, 10.00-12.15 uur

Data

15, 20 en 22 juli 2021

Cursusprijs

€ 87,-

Uiterste aanmelddatum

7 juli

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.


Fysiek

Online