200 dagen President Biden – Back to ‘normal’?

Biden

200 dagen President Biden – Back to ‘normal’?

Sinds 20 januari 2021 heeft Amerika een nieuwe president: de Democraat Joe Biden. Hoe effectief is zijn binnen- en buitenlandse beleid? Worden de verwachtingen van de Democratische kiezers bewaarheid? Hoe zoekt zijn administratie ruimte in het Amerikaanse gepolariseerde politieke klimaat met een extreme media-architectuur? Hoe staat het met ‘unity’ richting Republikeinen en binnen zijn Democratische partij van gematigden en activistische progressieven?

In drie colleges wordt de balans opgemaakt van een dik half jaar president Biden. In het eerste college behandelen we binnenlandse onderwerpen als inkomensongelijkheid, politie-optreden en raciale ongelijkheid. Komen de beoogde veranderingen van de grond? Hoe groot is de federale beleidsruimte?
In het tweede college aandacht voor buitenlands beleid: zijn er geopolitieke en handelsresultaten met ‘oude’ bondgenoten in Europa en Azië? Welke lijnen zijn uitgezet naar andere wereldspelers en bedreigingen, waarvan in de verkiezingscampagne weinig te horen viel? Het derde college gaat in op het Supreme Court met een nieuwe zware conservatieve meerderheid. Welke impact hebben hun gerechtelijke uitspraken op het gewenste progressieve beleid van Biden?

Docent

Tanja_Groenendijk-de_VosTanja Groenendijk-de Vos MA is Amerikanist. Ze geeft lezingen en becommentarieert het Amerikaanse Politieke Systeem, US Business-cultuur, het Amerikaanse Supreme Court en (geschiedenis) US/NL-relaties.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
3 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online

De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur

digitale hand-outs

Studiebelasting

naar eigen inzicht

Bijzonderheden

Tijdens de colleges worden korte Engelstalige videofragmenten getoond zonder ondertiteling.

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
3 hoorcolleges

Dag en tijd

dinsdag en vrijdag 10.30-13.00 uur

Data

13, 17 en 20 augustus 2021

Cursusprijs

€ 87,-

Uiterste aanmelddatum

6 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online