Weimar, symbool van de Duitse ‘Geist’

weimar

cursusbeschrijving

Het stadje Weimar heeft een grote symbolische betekenis voor Duitsland: tegenover de ‘Macht’ in Berlijn representeert het de idealistische traditie van de ‘Geist’. Hiermee wordt gedoeld op het feit, dat in de Duitse cultuur altijd veel nadruk heeft gelegen op het intellectuele en het kunstzinnige; deze nadruk is bepalend geweest voor zowel de grootheid als het gevaar van Duitsland, het “Land der Dichter und Denker”.
De cursus behandelt (met vertoning van beelden) de geschiedenis van Weimar, van de oorsprong tot in de twintigste eeuw. Daarvan worden in het bijzonder vijf perioden uitgediept, waarin Weimar van betekenis werd voor de Duitse geschiedenis:
Reformatie
Martin Luther preekt in Weimar en houdt zich schuil in de Wartburg te Eisenach. Lucas Cranach der Ältere woont en werkt hier en later Johann Sebastian Bach.

Weimar Klassik: ‘gouden tijdperk’ van Goethe, Schiller, Herder en Wieland, onder auspiciën van hertog Carl August en hertogin-moeder Anna Amalia von Sachsen-Weimar.

‘Zilveren tijdperk’: Franz Liszt inspireert de Europese muzikale avantgarde. Maria Palowna, Carl Alexander en Sophie van Oranje Nassau stimuleren kunst en wetenschap.

Weimarrepubliek: in 1919 wordt in Weimar de grondwet voor de eerste Duitse democratie ontworpen. Bauhaus (o.a. Walter Gropius, Henry van de Velde, Oskar Schlemmer) legt de basis voor modern design en architectuur.

(Voor)geschiedenis van het nationaal-socialisme: werkzaamheid van het Nietzsche-Archiv, nazi-stadsbestuur, concentratiekamp Buchenwald.

Docent

Michiel_HagdornDrs. Michiel Hagdorn geeft sinds 1997 aan meerdere HOVO’s cursussen over Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis. Over Thomas Mann, Goethe, de Duitse Romantiek, Wagner en de geschiedenis van Weimar, München en Berlijn. Daarnaast organiseert hij culturele reizen naar Duitse steden. Aansluitend aan de cursus begeleidt Michiel Hagdorn in september een reis naar Weimar. Kijk voor meer informatie op zijn website: michielhagdorn.nl.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' op tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als online/hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
geprinte syllabus. Deze is beschikbaar na afloop van de cursus. Deelnemers die de cursus online volgen krijgen deze per post toegezonden.

Studiebelasting
naar eigen inzichtPraktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en donderdag, 13.30-16.00 uur

Data

16, 19, 23 en 26 augustus 2021

Cursusprijs

€ 128,- (inclusief syllabus)

Uiterste aanmelddatum

9 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online