Shakespeare’s The Taming of the Shrew

Shakespeare Taming of the Shrew

cursusbeschrijving

Volgens velen zou het beroemde en beruchte stuk ‘Het temmen van de feeks’ niet meer opgevoerd mogen worden: het draait immers om een man die een vrouw probeert te temmen en daarin lijkt te slagen, met volledige instemming van alle andere karakters. Niet heel erg modern! Is Shakespeare dus vrouwonvriendelijk en politiek incorrect? Zo lijkt het op het eerste gezicht, maar de vraag is of die indruk terecht is…

Het verhaal gaat als volgt. Een vader heeft twee dochters: Bianca, de jongste, is zoet, volgzaam en gehoorzaam en Katherina, de oudste, die helemaal niet zoet is. Zij volgt haar eigen weg en is ongehoorzaam. De vader wil zijn beide dochters graag uithuwelijken. De jongste heeft een grote schare van bewonderaars en vele kandidaten dingen om haar hand, maar voordat zij kan trouwen moet de oudste eerst uitgehuwelijkt zijn en dat is veel lastiger: slechts weinigen durven het aan haar het hof te maken.
Entree de vrijbuiterachtige Petruchio, die op zoek is naar een financieel voordelig huwelijk en zich ook uitgedaagd voelt door de pittige Katherina. Hij is er zeker van dat hij dit appeltje wel even zal schillen en gaat onvervaard de strijd aan met Katherina.

‘Het temmen van de feeks’ is een enerverend stuk, met vele prachtige passages en heel populair in het theater, waar het overigens steeds opnieuw aanleiding geeft tot heftige reacties. We gaan in deze cursus het stuk behandelen, waarbij uiteraard de meeste aandacht zal uitgaan naar Shakespeare’s virtuoze taalgebruik.

Docent

Ron_HoffmanDrs. Ron Hoffman studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie korte tijd verbonden aan het James Joyce instituut. Hij geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
6 hoorcolleges met ruimte voor vragen

onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'. 
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

lliteratuur
losbladige syllabus (indien de cursus online plaatsvindt, ontvangt u de syllabus vooraf per post)
Shakespeare, The Taming of the Shrew. Aanbevolen editie: The Arden Shakespeare Third Series, editor Barbara Hodgdon (2010).
Het is de bedoeling om voorafgaand aan college 1 ‘Induction’ 1 en 2 gelezen te hebben.
Het is erg belangrijk om de Introduction niet te lezen voor dat de cursus begint.

studiebelasting
circa 3 à 4 uur voor elk college

 

Praktische informatie en aanmelden

Onderwijsvorm
6 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en donderdag, 13.30-16.15 uur

Data

16, 19, 23, 26, 30 augustus en 2 september 2021

Cursusprijs

€ 186,- (inclusief syllabus)

Uiterste aanmelddatum

2 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.

Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online