Muziek en natuur, componisten geïnspireerd door de natuur

Muziek en natuur

cursusbeschrijving

Hoe laten componisten zich inspireren door de natuur? Musicus en docent Fie Schouten heeft het ze zelf gevraagd en vertelt het u graag! Door haar persoonlijke contacten met hedendaagse componisten kan zij u laten kennismaken met muziek en achtergrondinformatie waarmee u doorgaans niet of nauwelijks in aanraking komt. Laat u meevoeren naar haar prachtige ontdekkingen! Elk college sluit af met live muziekspel door de docent.

college 1  Natuurschoon in Noord-Europese landen, Baltische Staten, Finland
Wat doen uitgestrekte besneeuwde landschappen, duizenden diepe meren en vele bossen met mensen in een relatief dunbevolkt land? En wat doet dat met kunstenaars? U hoort het bij componisten als Veljo Tormis, Peteris Vasks en Sibelius, die stukken schreven met titels als Swan’s Flight, Autumn Landscapes en Oceanides.

college 2  Het weer, tuinen en vogels
Het weer vormt een belangrijk element in de wijze waarop de natuur zich aan ons openbaart. Tegelijkertijd brengen weersomstandigheden een bepaalde vorm van emotie met zich mee, die componisten vertalen in hun muziek. Ook prachtige tuinen en vogelgeluiden hebben velen geïnspireerd. We luisteren naar muziek van Toshio Hosokawa (Japan), Olivier Messiaen (Frankrijk), Theo Loevendie (Nederland), Kaija Saariaho (Finland), Michael Finnissy en Jonathan Harvey (Engeland).

college 3  Natuurschoon in Zuid-Europa: Griekenland
We eindigen de reis in Zuid-Europa. Bij de Griekse componisten valt op dat de natuur, de kusten en de zee een belangrijke rol spelen in hun leven en kunst. U hoort muziek van de Nederlands-Griekse Calliope Tsoupaki en de bekende componist Iannis Xenakis, met mooie verhalen over hoe hij houdt van Griekenland en zijn onvoorspelbare natuur.

Docent

Drs. Fie SchoutenFie_Schouten is uitvoerend musicus en docent. Zij is een gedreven ambassadeur van hedendaagse muziek en haar hoofdinstrument is de basklarinet. Schouten is als docent verbonden aan het Groningse Prins Claus Conservatorium en geeft muziekcursussen met live gespeelde muziek sinds 2015. Zij treedt op in allerlei formaties en op zeer diverse locaties, van internationale podia tot huisconcerten. Meer informatie is te vinden op fieschouten.nl.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
3 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'. 
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
Een overzicht van luisterfragmenten is na afloop beschikbaar.

Studiebelasting
ca. 1 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
3 hoorcolleges met live performances

Dag en tijd
dinsdag, 13.30-16.00 uur

Data
29 juni, 6 en 13 juli 2021

Cursusprijs

€ 87,-

Uiterste aanmelddatum

22 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online