Scandinavische architectuur - 100 jaar architectuur in de noordelijke landen

Scandinavische architectuur

cursusbeschrijving

Scandinavische architectuur staat momenteel volop in de schijnwerpers; het past bij de tijd waarin we leven, omdat het vaak om functionele, duurzame ontwerpen gaat in plaats van kleurrijke iconen. Hoewel er verschillen zijn tussen de landen zien we ook duidelijke overeenkomsten. Heldere vormen, veel aandacht voor natuurlijk licht, een mooie landschapsintegratie en comfort.
Kenmerkend is verder het gebruik van natuurlijke materialen, waarbij er ruime aandacht voor duurzaamheid is. Dit levert al decennialang prachtige, goed functionerende gebouwen op, waarmee het succes van contemporaine bureaus als BIG en Snøhetta wereldwijd goed te begrijpen is.
We beginnen onze reeks aan het begin van de twintigste eeuw, met bijvoorbeeld Gunnar Asplund en Eliel Saarinen, om daarna het functionalisme te behandelen van onder anderen Arne Jacobsen en Alvar Aalto. In de laatste twee colleges zullen we zien welke vlucht Scandinavische architectuur heeft genomen zonder daarbij in decorachtige excessen te vervallen. Hierbij kijken we zowel naar grote openbare gebouwen als naar woning- en stedenbouw. Kortom: in vier colleges krijgt u zicht op honderd jaar spannende, functionele en comfortabele architectuur in de noordelijke landen.

Docent

Suzanne-Roelofs_foto-Merlijn-Dommernik.jpegDrs. Suzanne Roelofs-Hellhake is afgestudeerd architectuurhistoricus en geeft lezingen, cursussen en excursies op het gebied van moderne architectuur. Tevens organiseert zij architectuurreizen, o.a. naar Kopenhagen, Stockholm en Helsinki.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
ONLINE - hoorcolleges
met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' onder tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.

Online of fysiek op de VU 

Deze cursus wordt alleen aangeboden als ONLINE-cursus.U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt onder het kopje HOVO online-Zoom for Education.

Literatuur

digitale hand-outs


Studiebelasting

geen

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges 
4 online colleges

Dag en tijd
maandag en woensdag, 10.00-12.30 uur

Data

28 en 30 juni, 5 en 7 juli 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

21 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande blauwe button: ‘Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.


Online