Langs kunstenaarsateliers in en rond Parijs (1850-1950)

Kunstenaarsateliers

cursusbeschrijving

Tussen 1850 en 1950 was Parijs het onbetwiste centrum van de kunstwereld. Diverse kunstenaarsateliers hadden hun artistieke thuis in en rond Parijs: westelijk van Parijs lag het ooit slaperige plaatsje Barbizon, dat door Millet aan de vergetelheid werd onttrokken: toen hij zich hier vestigde volgen andere jonge landschapskunstenaars al snel. De impressionisten hadden ateliers op diverse plekken nabij Parijs.

We ‘bezoeken’ de ateliers van Daubigny, Van Gogh en Monet. In Parijs zelf was het ateliercomplex Le Bateau-Lavoir in Montmartre beroemd: hier brachten Picasso, Van Dongen en Braque hun moderne opvattingen over kunst tot uiting. In Montparnasse stond het minstens zo beroemde ateliergebouw La Ruche, waar ongelofelijk getalenteerde kunstenaars als Soutine, Chagall, Modigliani, Brancusi en Zadkine korte of langere tijd verbleven om hier te schilderen of beeldhouwwerken te maken. In de vier colleges komen de diverse scholen en hun ateliers aan bod.

college 1 Barbizon
Via het atelier in Parijs van de in Dordrecht geboren schilder Ary Scheffer reizen we door naar dat van Jean-Francois Millet in Barbizon. Dat had een aanzuigende werking op andere jonge landschapkunstenaars.

college 2 De Impressionisten
In Auvers-sur-Oise bevond zich het atelier van buitenschilder Charles-Francois Daubigny. Vincent van Gogh verbleef in de Auberge Ravoux. In Giverny liet Claude Monet een extra groot atelier bouwen voor zijn serie waterlelies.

college 3 Montmartre
Het ateliercomplex Le Bateau-Lavoir in Montmartre was de bakermat voor jonge kunstenaars die uitgesproken moderne opvattingen over kunst hadden. Zo maakte Picasso er zijn kubistische schilderij Les Demoisselles d’ Avignon (1907). Andere bewoners waren onder meer Kees van Dongen en Georges Braque.

college 4 Montparnasse
La Ruche was het ateliergebouw in Montparnasse waar zich een aantal ongelofelijk getalenteerde kunstenaars vestigden zoals Chaïm Soutine, Marc Chagall en Amadeo Modigliani. Beeldhouwers als Constantin Brancusi en Ossip Zadkine woonden er aanvankelijk ook, maar betrokken al snel in de buurt een eigen atelier.

Docent

Yvette_de_GrootDr. Yvette de Groot studeerde kunstgeschiedenis en was van 1981-1991 werkzaam als adjunct-directeur van het historische Museum Flehite. Daarna schreef zij aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam een proefschrift over de eerste generatie vrouwelijke kunsthistorici in Nederland en de omringende landen. Sinds haar promotie in 2003 werkt zij als docent voor verschillende HOVO’s. Voor Labrys Reizen in Nijmegen begeleidt zij al vele jaren kunsthistorische groepsreizen. Daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf Museumtopics.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen

onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' op het tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.

Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   
Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

literatuur
geprinte hand-outs

studiebelasting
naar eigen inzicht, de docent geeft literatuursuggesties voor verdere studie

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd
dinsdag en donderdag, 13.30-15.30 uur

Data
27, 29 juli, 3 en 5 augustus 2021

Cursusprijs
€ 116,-

Uiterste aanmelddatum
20 juli

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek   Online