Land art in de polder-De totstandkoming van een Flevolandse kunstcollectie

Landart

cursusbeschrijving

Wist u dat de Flevopolder een unieke collectie landschapskunstwerken (land art) kent? Tijdens deze cursus, die bestaat uit een college en een dagexcursie, leert u alles over deze kunstwerken en hoe deze tot stand zijn gekomen. Van het eerste werk uit 1977 - het Observatorium van Robert Morris - tot het meest recente: Deltawerk// van RAAAF|Atelier de Lyon.

Curator en kunsthistoricus Martine van Kampen gaat in op het ontstaan en de verschijningsvormen van land art vanaf de jaren zeventig en hoe dit via geruchtmakende tentoonstellingen als ‘Sonsbeek buiten de perken’ naar Nederland kwam. Hier waren ingenieurs en planologen volop bezig aan de Flevopolders en ontstond gaandeweg een praktijk van ‘kunst in de openbare ruimte’. Alle negen kunstwerken die in de loop der tijd gerealiseerd zijn komen uitgebreid aan de orde, waarmee ook een beeld ontstaat van hoe deze kunstwerken zich verhouden tot recente ontwikkelingen in de beeldende kunst.

Met al deze kennis op zak reizen we op donderdag 12 augustus vanaf Almere per touringcar de Flevopolder door om deze unieke kunstwerken zelf te bekijken. Tijdens de excursie is er genoeg ruimte om te kijken en te ervaren – én om onze gedachten erover samen te bediscussiëren. Onderweg wordt een lunch verzorgd, bestaande uit een maaltijdsoep en broodjes.

Praktische informatie
Vanaf 9.00 uur is er ontvangst met koffie bij KAF – Esplanade 10 in Almere (ca. 10-15 minuten lopen vanaf NS-station Almere Centrum). De bus vertrekt om 9.30 vanaf KAF.

Docent

Kampen-Martine vanDrs. Martine van Kampen is kunsthistoricus en werkzaam als curator van kunstprojecten in de openbare ruimte. Voor Land Art Flevoland ontwikkelde ze het performanceprogramma Land Art Live en de tentoonstelling Once more, with feeling. Momenteel werkt ze aan een masterplan waarmee de collectie als bijzonder cultureel erfgoed een extra impuls zal krijgen.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
1 hoorcollege plus dagexcursie

onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Deze cursus bestaat uit één hoorcollege (naar keuze op de VU of online) en een busexcursie.

studiebelasting
geen

Praktische informatie en aanmelden

Aantal bijeenkomsten
1 college, 1 dagexcursie

Data en tijden
college op dinsdag 10 augustus 2021, 10.00-12.30 uur
dagexcursie op donderdag 12 augustus, 9.00- ca. 19.30/20.00 uur

Cursusprijs
€ 150,- (incl. dagexcursie met lunch)

Uiterste aanmelddatum
3 augustus

Overige informatie
De excursie is per bus en te voet. Neem voor vragen over toegankelijkheid/mobiliteit contact op met Stichting Land Art (info@landartflevoland.nl)

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


 
Online