Kleuren van de ziel – over de schilderkunst van Marc Chagall

Kleuren van de ziel

cursusbeschrijving

De kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) is een fenomeen. Geboren in de Wit-Russische provinciestad Vitebsk aan van het einde van de 19e eeuw groeide hij op in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Hoewel hij jaren in Parijs woonde, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.

In deze zomercursus maken we, aan de hand van afbeeldingen van Chagalls schilderijen, een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar. We behandelen de periodes in Rusland, Parijs en opnieuw Rusland, het uitbreken van de Russische revolutie in 1917, de periode tot aan de Tweede Wereldoorlog, het verblijf in Amerika en de periode erna in Frankrijk. Vooral de tijd die Chagall vanaf 1910 doorbracht in Parijs is bepalend geweest voor zijn stijl van schilderen. De ontmoeting met het werk van de exponenten van de moderne schilderkunst zoals de late Cézanne, Picasso en Matisse, heeft zijn schilderkunst blijvend beïnvloed en het karakteristieke van zijn eigen kunst tevoorschijn geroepen, zoals we dat kunnen aflezen aan zijn latere werk en in zijn glaskunst.

Docent

Ruud_BartlemaDrs. Ruud Bartlema (1944) is theoloog en beeldend kunstenaar. Hij is gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft cursussen, lezingen en reizen rond Chagall. Hij werkt als beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek in Amsterdam.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
2 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' bij tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

literatuur
literatuurlijst wordt aan het begin van de cursus uitgedeeld

studiebelasting
geen

Praktische informatie en aanmelden

Aantal bijeenkomsten
2 hoorcolleges

Dag en tijd

woensdag, 13.30-16.00 uur

Data

4 en 11 augustus 2021

Cursusprijs

€ 58,-

Uiterste aanmelddatum
28 juli

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.


Fysiek

 


Online