De koningssteden van Marokko

Koningssteden Marokko

cursusbeschrijving

De Marokkaanse koningssteden zijn net zo divers als fascinerend. Casablanca is nooit de hoofdstad geweest, maar staat symbool voor het moderne Marokko. Het is de economische hoofdstad, waar Rabat de bestuurlijke hoofdstad is. Verder naar het binnenland liggen Meknes en Fez. De Koranscholen en de moskeeën aldaar zijn prachtige voorbeelden van islamitische architectuur. Het houtsnijwerk en de stucdecoraties laten zo'n ingenieus vlechtwerk zien dat geen vierkante decimeter lijkt te zijn leeg gelaten.

Fez, zegt men, is de best bewaarde van alle Marokkaanse steden en dat komt door de Franse koloniale politiek. Niet om de traditie te behouden, maar om de moderne wereld van de traditionele te scheiden. Marrakech is de Berberstad bij uitstek. De belangrijkste moskee, Kutubiya, is nog steeds het hoogste gebouw van de stad. In Marrakech staat een immense paleisruïne die de grootsheid van de stad moest benadrukken. In deze driedelige serie leert u een deel van Marokko goed kennen.

Docent

Krzysztof Dobrowolski-OnclinDrs. Krzysztof Dobrowolsky-Onclin is geboren in Polen en studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagiellonski in Krakau. In Parijs legde hij zich toe op islamitische kunst. Sinds 2006 is hij werkzaam als docent kunstgeschiedenis onder de naam Bureau Boeiend en verzorgt hij cursussen, lezingen, excursies en reizen, onder meer naar Marokko.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
3 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' op het tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'. 

Deze cursus wordt als hybride-cursus aangeboden.

Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuursuggesties (niet verplicht):
- Hattstein, M. (red.), Delius, P. (red.), Islam: kunst en architectuur, Keulen: Könemann
- Encyclopédie de l’islam, online toegankelijk via Encyclopédie de l’Islam . Dit is een Franstalige encyclopedie, maar alle lemma’s zijn ook in het Engels toegankelijk (het is eenvoudig om van taal te wisselen).

Studiebelasting
naar eigen inzicht

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
3 hoorcolleges

Dag en tijd
maandag, woensdag en vrijdag, 10.00-12.30 uur

Data
9, 11 en 13 augustus 2021

Cursusprijs

€ 87,-

Uiterste aanmelddatum

2 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online