Taoïsme, het zachtaardige gezicht van China

Taoïsme

cursusbeschrijving

China heeft de naam een autoritair land te zijn. Wie het oude keizerrijk en de republiek van nu bestudeert zal dat tot op grote hoogte bevestigd zien. Maar er heeft ook altijd een speelse, vriendelijke tegenbeweging bestaan: het taoïsme. Het is al sinds de oudheid een grote inspiratiebron voor kunstenaars, mystici, vrijdenkers, ecologen en dichters.

We bestuderen de filosoof die dit gedachtengoed als eerste op schrift heeft gesteld: Lao Zi, of Lao Tse. Hij propageerde eenvoud, innerlijke balans en ongekunsteldheid. De regering en het leger moesten volgens hem geweldloos zijn en de bevolking vooral met rust laten.

Lao Zi wordt ook nu nog veel gelezen, vooral als inspiratiebron voor het persoonlijke leven.
Ook de teksten van Zhuang Zi behoren tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur. Hij schopte graag heilige huisjes omver want hij was wars van kleinburgerlijkheid. Net als Lao Zi was hij een mysticus. Hun denken heeft grote invloed gehad op het zenboeddhisme.

Het taoïsme heeft veel invloed op de hedendaagse Chinese cultuur. Talloze feestdagen en gebruiken hebben een taoïstische achtergrond. De opvattingen over gezondheid komen er vandaan. En zelfs in wereldsteden als Shanghai en Hongkong zijn taoïstische invloeden terug te vinden in de moderne architectuur.

Docent

Victor-MelenhorstDrs. Victor Melenhorst studeerde Oosterse Filosofie en Chinees. Hij woonde en werkte vele jaren in China. Voor HOVO gaf hij cursussen over Chinese geschiedenis en Oosterse Filosofie.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
digitale hand-outs

Literatuursuggestie
Kristofer Schipper, Tao, de levende religie van China (2006)

Studiebelasting
naar eigen inzicht

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en donderdag, 10.30-13.00 uur

Data
28 juni, 1, 5 en 8 juli 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

21 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online