Op de bres voor de Verlichting-Steven Pinkers pleidooi voor rede en vooruitgang

Op de bres voor Verlichting

cursusbeschrijving

Het tijdperk van de Verlichting (1650-1800) geldt als de kraamkamer van moderne westerse waarden. Sindsdien wordt onophoudelijk gedebatteerd over de vraag hoe de nalatenschap ervan dient te worden gewaardeerd. Heeft de Verlichting bovenal bijgedragen aan wetenschappelijke vooruitgang, welvaart, persoonlijke en politieke vrijheid en maatschappelijke rechtvaardigheid, of heeft het tijdperk van de rede juist individualisering, ontbinding van waardevolle traditionele collectieven, vervlakking, instrumentalisering en vervreemding in de hand gewerkt? In zijn boek Enlightenment Now (2018) betoont de Canadese psycholoog en filosoof Steven Pinker zich een onvervalste optimist. Aan de hand van feiten en statistieken betoogt hij dat het redelijke, wetenschappelijke denken ons veel en ver heeft gebracht. Het is zaak om het belang daarvan te beseffen en te verdedigen tegen de verlokkingen van irrationalisme, relativisme en ondergangsfantasieën. Alleen door vast te houden aan de waarden en idealen van de Verlichting kunnen we duurzame vrijheid en welvaart realiseren, aldus Pinker.

Docent

Nieuwste foto AK_Jagersma_2015Drs. Arend Klaas Jagersma (1970) studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig docent filosofie.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' via 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Aanbevolen literatuur
Steven Pinker: Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang. Amsterdam: Atlas Contact, 2019

Studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

dinsdag en vrijdag, 13.30 - 16.00 uur

Data

27, 30 juli, 3 en 6 augustus 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

20 juli

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online