Mimesis, Poièsis, Abstractie-Over schijn, zijn en het proces van het maken in de kunst

Mimesis-proces maken kunst

Vanaf de oudheid is het begrip mimesis niet weg te denken uit de filosofie die nadenkt over kunst. Mimesis weerspiegelt verschillende betekenissen, van nabootsen en namaken tot afbeelden en uitbeelden. Poièsis is afgeleid van het Griekse woord voor maken. Het is ‘de bezigheid waarin iemand iets laat ontstaan wat nog niet eerder bestond’. Op welke manier beweegt de kunstenaar zich tussen deze twee begrippen? Hoe ontstaat er ruimte voor hetproces van het maken?
Ondertussen kijken we goed naar de relatie tussen de werkelijkheid en het kunstwerk en hoe abstractie in allerlei vormen de kunst mogelijk kan maken. Waar houdt het nabootsen op en begint het maken? Welke rol heeft de toeschouwer in dit proces?
We bespreken in deze cursus voorbeelden in tekst en beeld uit de beeldende kunst (o.a. Mondriaan, Francis Bacon, Ad Dekkers), dans en performance (o.a. Pina Bausch en Marina Abramović) en de huidige beeldcultuur (imago, image, selfie).

Docent

Katja_RodenburgDrs. Katja Rodenburg is filosoof, maakt tentoonstellingen en adviseert. Zij denkt na over kunst en is vooral geïnteresseerd in het proces van het maken. Zij schreef onder andere Ik, Ophelia en Armando en de melancholie van het scheppen. Op haar blog Antheia blossoms publiceert zij over filosofie, kunst en leiderschap: antheiablossoms.blog

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online

De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
digitale hand-outs 

Studiebelasting
geen

Praktische informatie en aanmelden

aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

dinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur

Data

6, 8, 13 en 15 juli 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

29 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Aanmeldbutton


Online