Levenskunst op leeftijd

Levenskunst op leeftijd

cursusbeschrijving

Wij, mensen van deze tijd, behoren tot de eerste generatie die na hun werkzame leven nog vele jaren voor de boeg hebben. Daarmee bevinden we ons in een positie die in de klassieke periode slechts voor een kleine elite was weggelegd. We kunnen nog vele jaren doorbrengen in een leven ‘vrij van de noodzaak’. Maar denk nu niet dat daar het grote genieten begint. De klassieke wereld ontdekte al dat het reflectie en stuurmanskunst behoeft om in vrijheid vorm te geven aan het eigen leven.

We lezen met elkaar primaire tekstgedeelten van filosofen. De cursus biedt achtergrond en samenhang bij deze teksten om ze te kunnen begrijpen en vervolgens te kunnen verbinden met de huidige tijd en het persoonlijke leven.
De volgende thema’s komen aan bod:
• Levensfases en leeftijdsverschillen en contexten van bestaan
• Ouder en wijzer of ouder en cynischer?
• Eindigheid, Ouder worden en de scheiding lichaam geest
• Leven in de huidige tijd: jong blijven en oud worden
• Toekomst en ouder worden

Docent

Petra-BolhuisDrs. Petra Bolhuis is afgestudeerd in de filosofie en orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO en heeft haar eigen bedrijf Maieutiek.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met veel interactie

Onderwijs op de VU of online

De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.

U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als online/hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
verplicht: Dohmen en Baars, De kunst van het ouder worden, grote filosofen over ouderdom, ISBN 9789026324116 (tekstgedeelten staan gedurende de cursus ook in de leeswijzer via maieutiek.nl)

Studiebelasting
enkele uren per week


Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en donderdag, 10.00-12.30 uur

Data

9, 12, 16 en 19 augustus 2021

Cursusprijs

€ 116,-

Uiterste aanmelddatum

2 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek 


Online