HOVO Filosofie en religie

Durf te denken! Filosofie en religie reiken denkgereedschap aan om de grote en kleinere vragen rond zin en betekenis aan te pakken. Volg bij HOVO colleges over grote filosofen en over grote onderwerpen, soms in de vorm van hoorcolleges, soms in kleinschalig verband.

 

Rodenburg_Poesis_Mimesis_Auguste_Rodin_-_Dancer_-_Google_Art_Project150x150px
Mimesis, Poièsis, Abstractie-Over schijn, zijn en het proces van het maken in de kunst          
Duik in het proces van het maken van kunst en ervaar de intrigerende wereld tussen beeld en werkelijkheid. De docent leidt u in vier colleges via de filosofie naar de wereld van de kunst over schijn en werkelijkheid.                                                                                                       
Bolhuis_Levenskunst_ouderworden_dagmarillustraties_150x150px
Levenskunst op leeftijd
De kunst van het ouder worden betekent voor de huidige vijftigplussers iets heel anders dan voor onze ouders en grootouders. Hoe geven we ons leven vorm? Leer het in deze cursus over levenskunst op leeftijd!

Jagersma_Verlichting_Pinker_150x150px
Op de bres voor de Verlichting-Steven Pinkers pleidooi voor rede en vooruitgang
Staat de Verlichting voor vooruitgang, welvaart en vrijheid, of voor individualisering en vervreemding? In vier colleges gaan we aan de hand van de hedendaagse filosoof Steven Pinker in op de waarde van de Verlichting.
Melenhorst_Taoisme_PeachesWuChangshuo1844-1927-150x150px
Taoïsme, het zachtaardige gezicht van China
Is China een land van eigenzinnige vrijdenkers? Het taoïsme propageert al duizenden jaren speelsheid en vrijheid.  Denkers als Lao Zi en Zhuang Zi tonen u een ander China zien in deze vier colleges.
Lier_Koningen_in_Groningen_150x150

Koningen in Groningen: Een tocht langs adel in Groninger kerken –groep A
Een college over de Groningse adel en hun invloed op de prachtige Groningse kerken, gevolgd door een dagexcursie langs praalgraven, avondmaaltafels en adelsinrichtingen in het Groningse land.

Lier-van_Koningen_Kerk_Pieterburen_BRON150x150
Koningen in Groningen: Een tocht langs adel in Groninger kerken - groep B 
Een college over de Groningse adel en hun invloed op de prachtige Groningse kerken, gevolgd door een dagexcursie langs praalgraven, avondmaaltafels en adelsinrichtingen in het Groningse land.